New Profesional Consult 930 x 122

    DRUMUL.CRUCII.020

    Iisus Hristos, „răstignit” la Piteşti

    Femeile mai emotive sunt cu mâna la gură, abia înăbuşindu-şi un strigăt de umire amestecată cu milă. Copiii privesc fără să ştie ce să creadă, iar unii dintre oamenii mari fac poze cu ce dispozitive au la îndemână. Mulţimea – sute de oameni! – de curioşi se deplasează pe Strada Mare odată cu procesiunea în care Iisus Hristos e din nou batjocorit de soldaţii romani, lovit, scuipat, aruncat de colo-colo deşi îşi duce greu crucea spre Golgota. Apoi, e răstignit undeva în zona pieţei Primăriei. Scene tari, realiste şi care i-au pus pe mulţi pe gânduri au putut fi văzute  la Piteşti pe traseul Primărie – Prefectură datorită unei procesiuni numită „Drumul Crucii” şi care sunt realizate în mai multe oraşe ale ţării de un grup de credincioşi din mai multe confesiuni religioase.

    Fiul Omului ne-a mântuit pe toţi
    Unii dintre piteştenii care au asistat joi, 12 aprilie 2012, la scenele de pe Strada Mare le-au comparat cu filmul „Patimile lui Iisus” regizat de Mel Gibson. Actorul care îl întruchipa pe Iisus a jucat atât de bine şi de credibil, încât i-a convins pe mulţi. Nu mai putem la socoteală că unele lovituri le-a primit în plin, fără voia colegilor săi, din cauza dinamismului procesiunii.

    Bărbatul a purtat crucea pe umeri asemeni lui Iisus acum mai bine de 2.000 de ani, când sacrificiul Fiului Omului a dus la mântuirea celorlalţi. Procesiunea a pus accentul pe evenimentele petrecute pe Drumul Crucii, până la răstignire (inclusiv), răstignire care a dus la momentul pe care ne pregătim să îl sărbătorim cu toţii în acest sfârşit de săptămână: Învierea Domnului de sfintele Paşti.

    A 9-a ediţie în ţară, a 2-a la Piteşti
    Este însă a 9-a ediţie a acestei procesiuni care a mai ajuns la Piteşti. „Primul pas l-am făcut în 2004, când împreună cu un grup de prieteni am pus în scenă pe străzile Băii Mari evenimentele care au precedat moartea lui Iisus Hristos pe cruce. Am văzut atunci că oamenii chiar se opresc din alergarea lor câteva minute, pentru a onora ceea ce Domnul Iisus a făcut pentru noi toţi.

    În anii care au urmat, credincioşi din alte oraşe ne-au chemat cu mare drag să organizăm şi pe străzile lor Drumul Crucii. Cred că această dramatizare este importantă din două perspective: pentru comunitate creează cadrul pentru sărbătorirea Învierii Domnului Iisus Hristos, iar pentru fiecare dintre noi poate fi premisa înţelegerii scopului lui Dumnezeu pentru noi, aşa cum reiese din Evanghelia după Ioan capitolul 3, versetul 16:

    „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică”, a declarat Daniel Leş, iniţiatorul procesiunii.

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90