NOR CURIER 930X122

    bani_romanesti

    Inevitabilul se produce: taxele locale vor fi majorate

    Conform unui proiect de hotărâre de Guvern, taxele şi impozitele locale vor creşte cu 16,5% de la 1 ianuarie 2013. Practic, autorităţile locale vor trebui să se alinieze la această decizie, în condiţiile în care, de exemplu, la Piteşti nu s-au mai majorat dările de mai bine de trei ani.

    Primarul Tudor Pendiuc a declarat în repetate rânduri că majorarea dărilor nu este o soluţie şi că trebuie avut grijă, în această perioadă, de faptul că cetăţenii o duc foarte greu din cauza crizei. Orice taxă majorată poate crea, astfel un dezechilibru major în bugetele familiilor. Proiectul a fost deja avizat de premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

    Culmea este că guvernanţii se angajaseră să majoreze anul acesta salariile bugetarilor cu circa 15%, astfel încât să se revină la nivelul de dinainte de tăierile salariale din vara anului 2010. Ori, creşterea taxelor să fie moneda de schimb a acestor reîntregiri salariale?

    Practic, în concordanţă cu prevederile art. 292 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012.

    Prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale se preconizează că veniturile bugetelor locale vor creşte cu 891 milioane lei.

    Proiectul de act normativ a fost transmis spre consultare Asociaţiei Comunelor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Municipiilor din România, Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România şi Federaţiei Autorităţilor Locale din România.

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90