930×122 POSADA 5

swap_00174_fd_20110216_133403

Informatii corecte despre eruptiile solare

 

Informatii corecte despre eruptiile solare

O eruptie solara este aruncarea unei cantitati de plasma din invelisul stelei. Gradat, plasma se disipa in spatiul cosmic, energia stocata da nastere unor impulsuri de radiatie cosmica de natura electromagnetica, incepand de la unde radio pana la raze X si gamma. Nu doar fetele isi scutura acum parul prins sub caciuli. Soarele isi reaseaza tot timpul suprafata de plasma. Uneori, ofera coafuri rebele. Pana in weekend, eruptiile solare revin si pot fi simtite si pe Terra.

 

Fenomenele meteo existente pot fi grabite ori intensificate in timpul eruptiilor solare. Experimentele media sunt mai ingrijoratoare. Un fenomen natural este ne-explicat corect la multe posturi de informare in masa cu dorinta de a se atrage audienta si de a, ma scuzati, prosti si tine lumea cu sufletul la gura, pe canalul respectiv. In anul 2000, in iulie, eruptiile solare au fost mult mai puternice, iar vara expunerea directa la radiatiile solare si contextul meteo sunt mult mai periculoase pentru confortul nostru.

In acest miez de saptamana, radioastronomii se bucura sa studieze eruptii solare ce clasa M, respectiv, de intensitate medie, provenite din zona solara numita 11158. Ca pozitie pe discul solar imaginar, cam la ora 4, daca pe discul solar am suprapune un cadran de ceas. Doar receptia radio din zona polilor este supusa unor blocaje si interferente. Furtuni radio minore pot fi urmarite in jurul Terrei prin monitorizarea functionarii satelitilor artificiali, in urma declansarii unor eruptii solare de clasa M.

Va oferim comparativ doua grafice ale activitatii solare, din prisma radiatiilor X,  graficele contin date referitoare la eruptiile solare din iulie 2000 si din februarie 2011.

nooa_2000_xrays

Grafic nr.1, Iulie, 2000.

 

noaa_xrays_17_feb

Graficul nr.2, Februarie, 2011

Perioadele de eruptii solare pot afecta evolutia fenomenelor meteorologice pe Terra si functionarea echipamentelor electronice. Daca pentru evolutia vremii nu putem prevedea sisteme de compensare a impactului eruptiilor solare, pentru echipamentele electronice sunt prevazute, bineinteles, in functie de gradul de complexitate ale fiecaruia si de caracterul utilizarii acestora.

Pamantul nu este sub un clopot care ne izoleaza de restul cosmosului. Pentru durata vietii generatiilor care sunt acum vii pe pamant, soarele functioneaza normal, foarte predictibil. Mai important este faptul ca se schimba iar anotimpurile, ca trebuie sa ne readaptam bioritmul, la anotimpurile cu perioade mai mari de zi, de fapt, de expunere directa la soare.

Remus Petre Cirstea … Astronom si surse sigure:

http://www.swpc.noaa.gov/today.html

http://www.solarmonitor.org

New Profesional Consult-555×222
570×90 MAIA