New Profesional Consult 930 x 122

ionel_popescu_001

Interviu Ionel Popescu, lider sindicatul „Rafinorul”: „Primarul din Bradu sa nu dea autorizatie de demolare!”

Rafinaria Arpechim pare sa fi intrat pe linia dreapta finala a existentei sale, patronii de la OMV Petrom emitand deja notificari catre angajati privind viitoare concedieri. In plus, a cerut si autorizatie de demolare de la Primaria Bradu, asa ca nu peste mult timp ne-am putea trezi cu vreun mall pe locul unei adevarate perle a economiei judetului Arges. Ionel Popescu, liderul sindicatului „Rafinorul”, ne-a declarat ca spera ca statul sa se implice si sa salveze rafinaria. Pana atunci, liderul sindical ii cere primarului din Bradu, Florin Fratica, sa nu emita autorizatia de demolare solicitata de OM Petrom.

Nu cu mult timp in urma vorbeam despre situatia rafinariei si erati optimist. Acum se discuta deja de concedieri. De ce s-a ajuns aici?
Va spun sincer ca eu tot mai am sperante ca situatia se va rezolva in bine. Problema este ca sperantele oamenilor angajati aici scad de la o zi la alta, caci ceasul ticaie, mai sunt doua luni pana cand au zis cei de la OMV Petrom ca inchid Rafinaria definitiv. In iulie am fost informat ca premierul Boc a cerut constituirea unei comisii din care face parte si managerul de la Oltchim, domnul Roibu, pentru a fi preluata rafinaria de la Pitesti. Boc le-a cerut celor de la OMV toate datele, sustinand ca statul este interesat de preluarea rafinariei. De aceea am fost si inca mai sunt optimist.

Au fost insa emise deja notificarile catre angajati privind disponibilizarile…
Da, este adevarat, insa mai este cale destul de lunga pana la concedierile efective, mai trebuie si niste autorizatii…Dar eu vad in ultimul timp ca nu prea mai avem de ce sa avem incredere in stat. Statul trebuie sa vina cu o formula de salvare a rafinariei, dar nu se intampla nimic. Soarta rafinariei este in mainile guverntilor, ale oamenilor.

„Oamenii de la rafinaria au intrat deja in panica”
Ce stiti de solicitarea OMV catre Primaria Bradu pentru demolarea rafinariei?
Rafinaria nu trebuie demolata. Este un obiectiv modernizat, de ce sa il inchida, sa il puna la pamant? Solicit acum primarului din Bradu sa nu acorde autorizatia de demolare deloc! Deja a amanat acordarea unui raspuns, noi ii solicitam sa refuze demolarea!

Si daca nu poate sa faca asa ceva?
Oamenii de la rafanarie au intrat deja in panica. Noi vrem sa facem in asa fel incat rafinaria sa mai existe macar cativa ani, poate s-o gasi un alt investitor. Ce vedem acum, insa? Ca in loc sa ia masuri guvernantii de acum ii acuza pe cei de dinainte ca au privatizat Petrom pe nimic si ca din vina lor suntem aici. Dar nu uitam ca privatizarea Petrom s-a facut prin lege organica si ca singurii care s-au opus la vremea respectiva in Parlament au fost cei de la PRM! Nimeni altcineva!

„Se vrea sa nu mai fie decat pamantul”
Domnul senator Mircea Andrei vorbea ceva de faptul ca totul ar urma sa fie taiat la dimensiuni de sub un metru, ce stiti de asa ceva?
Eu stiu ca planul de demolare presupune ca totul sa fie pus la pamant. Sa nu mai existe instalatii, ci doar pamantul! Dar demolarea Arpechim nu se rezuma doar la atat. Se ignora ca in pamant sunt retele, conducte, etc, asa ca ar trebui decopertat totul la o adancime de peste 2 metri. Dar de ce sa demoleze? Nu costa mare lucru conservarea, iar OMV ar vrea sa dea rafinaria cuiva care este capabil sa prezinte garantii ca va avea bani pentru materii prime, protectie, etc.

„Vreau ca niciun salariat sa nu primeasca decizie de concediere pana in decembrie”
Cum veti actiona pe linie sindicala?
Obiectivul meu este sa duc toti oamenii pana in decembrie. Adica sa nu primeasca nimeni pana in decembrie decizie de concediere, pentru ca din acel moment nu ar mai dura decat vreo doua luni pana la disponibilizarile preconizate. Incercam asa, poate pana atunci s-o gasi vreo solutie si rafinaria poate fi salvata.

Si daca nu va fi asa?
Avem mijloacele noastre de lupta sindicala care nu implica numai protestele, si va asigur ca toate sunt legale. Noi speram sa ne intelegem prin dialog, astfel incat un obiectiv economic major sa fie salvat. Sperantele noastre sunt la statul roman pe care il asteptam sa actioneze cat mai rapid!

555 X 222 CAPRA
570×90 MAIA