930 x122 grota rece

masini

Luminile de zi, obligatorii la masinile noi

Masinile din Romania vor trebui sa fie adaptate conform noilor standarde ale Uniunii Europene. Este vorba de masinile noi, acestea trebuind sa fie echipate cu lumini permanente de zi. Masura impusa de Comisia Europeana a intrat in vigoare de luni, 7 februarie.

 

O masura similara va intra in vigoare peste 18 luni, in august 2012, pentru camioane si autobuze, informeaza un comunicat de presa al Comisiei Europene citat de Financiarul.

Luminile permanente de zi (DRL) sunt becuri speciale care vor fi aprinse automat in timpul zilei in momentul pornirii motorului. Se spera ca masura sa duca la cresterea sigurantei rutiere intrucat va spori vizibilitatea unui automobil de catre ceilalti participanti la trafic. De asemenea, DRL vor duce la scaderea consumului de energie, fiind mai eficiente energetic decat becurile auto clasice.

In anul 2009, peste 35.000 persoane au decedat in accidente rutiere in Uniunea Europeana. Potrivit unor studii recente, participantii la traficul rutier, inclusiv pietonii, biciclistii si motociclistii pot detecta vehiculele echipate cu DRL mult mai clar si mai rapid decat pe cele echipate cu faruri clasice.

Consumul de energie in cazul DRL este mai redus cu 25 – 30% decat cel al farurilor auto clasice. Daca DRL foloseste sistemul cu dioda emitenta de lumina (LED), atunci consumul se reduce cu inca 10 procente.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90