930X122 MAIA

pendiuc-mic

Magazinele de vise din Pitesti vor fi inchise

La Primaria Pitesti a avut loc joi, 2 decembrie, o dezbatere pe teme legate de consumul de produse din plante etnobotanice. Concluzia dezbaterii a fvost aceea ca trebuie luata o hotarare in Consiliul Local pentru inchiderea magazinelor de vise, primarul Tudor Pendiuc declarandu-se ferm in aceasta privinta.

 

Datele furnizate de institutiile specializate arata ca numarul persoanelor cu probleme in urma consumului de astfel de produse ar fi relativ mic. In acest an au fost inregistrate la Pediatrie 16 tineri in stare grava si alti 3 la Spitalul Judetean. In total, in judet nu ar fi decât 70 de persoane in evidenta ca fiind consumatoare sau foste consumatoare de droguri. In realitate, lucrurile stau altfel.

 „Ca medic de urgente, va spun ca zilnic am cel putin un pacient cu tulburari grave in urma consumului de produse etnobotanice. Grav este ca nu poate fi pus un diagnostic pentru aceste persoane, caci el nu poate fi probat si te trezesti cu o acuzatie de malpraxis.

Multi nu recunosc ca au consumat astfel de produse. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca exista produse ascunse in deodoranti auto sau in plicuri de…sare de baie”, a spus Gheorghe Fratoaica, consilier local. In Pitesti exista in evidente 8 magazine de vise.

La dezbatere au fost prezenti si parinti ai unor copii care au avut de suferit din cauza consumului de plante cu efecte halucinogene. „M-am adresat unor institutii ale statului, dar mi s-a spus ca nu sunt nici prima, nici ultima mama a unui copil cu astfel de probleme. Asa ca am luat problema in mâinile mele si am mers si am spart magazinul de vise.

M-au amenintat cu parul cei de la magazin si ca voi plati daune. Dar sunt dispusa sa imi dau foc pentru a-mi salva copilul. Ei sunt niste criminali! Sa nu asteptam sa moara copiii nostri!”, a spus, cu lacrimi in ochi, Sorina Stanciu, o mama a unui copil care a consumat plante de la un magazin din apropiere chiar de casa ei.

Femeia a fost sprijinita si de reprezentantii unor organizatii anti-drog, respectiv Dorin Popa si Giani Chirita, care au anuntat ca vor forma echipe de voluntari care vor picheta aceste magazine. In urmatoarea perioada va fi o sedinta a Consiliului Local in care pe ordinea de zi va figura un proiect de inchidere a magazinelor de vise.

Kaia 555×222
570 X 90 CAPRA 3