Donaris 930 x 122

maidanez

Maidanezii pot fi eutanasiați!

În urmă cu puțin timp, judecătorii Curții Constituționale au decis în privința legii câinilor fără stăpân.

Curtea a hotărât că legea este constituțională, urmând ca ea să ajungă pentru promulgare la președintele Traian Băsescu. Potrivit legii, președintele are la dispoziție 10 zile pentru promulgare. Prin urmare, maidanezii vor putea fi eutanasiați dacă la capătul unei perioade de 14 zile lucrătoare în care stau în adăposturi nu vor fi adoptați sau revendicați.

Amintim că astăzi judecătorii Curții Constituționale s-au reunit în ședință pentru a da un verdict în privința sesizării primite de la un grup de parlamentari asupra legii maidanezilor, aprobată recent în Camera Deputaților. Din acest grup fac parte senatori și deputați de la toate partidele parlamentare, cu excepția UDMR.

„Facem în primul rând observaţia că problema eutanasiei câinilor fără stăpân şi condiţiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii. Eutanasia este o măsură extremă, care contravine prevederilor drepturilor animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluţia eutanasiei, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deşi ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiţii limitative şi stricte, cu caracter excepţional”, și-au motivat demersul parlamentarii care au reclamat neconstituționalitatea legii.

Legea votată în Camera Deputaților prevede ca maidanezii să fie adunați de pe străzi și ținuți în adăposturi timp de 14 zile lucrătoare. În această perioadă, câinii pot fi adoptați sau revendicați. Cei care nu sunt nici adoptați, nici revendicați ar urma să fie eutanasiați. Fiecare primărie în parte are, însă, posibilitatea legală să prelungească termenul de 14 zile lucrătoare în cazul în care dispune de bani pentru suplimentarea perioadei în care animalele sunt campate în adăposturi. Noua formă a legii a fost aprobată după ce un copil în vârstă de patru ani, Ionuț Anghel, a murit sfârtecat de maidanezi în zona parcului Tei din București.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3