930×122 POSADA 5

osama_mort

Moartea lui bin Laden nu rezolva problema terorismului, atrag atentia specialistii

Uciderea lui Osama bin Laden reprezinta punctul culminant al unei campanii impotriva terorismului declansata de Statetele Unite ale Americii in urma cu 10 ani. Totusi, analistii de la Washington Post atrag atentia ca acest lucru nu inseamna nici pe departe ca problema terorismului a fost transata. Mai mult, deja au aparut mesaje ale Al-Qaida in care militantii acesteia ameninta cu „apocalipsa nucleara” ca raspuns la omorarea liderului lor.

In ultimele luni, specialistii din serviciile secrete au aratat ca militantii Al-Qaida cantinati in Yemen sunt, probabil, cea mai mare si mai apropiata amenintare terorista la adresa intereslor americane. De acestia se leaga unele tentative esuate de atentate.

Presedintele american Barack Obama a punctat, de altfel, in discursul sau in care a anuntat moartea lui bin Laden, ca asta nu inseamna ca amenintarea Al-Qiada a luat sfarsit odata cu disparitia liderului sau. „Nu exista indoiala ca Al-Qaida va continua sa puna la cale atacuri impotriva noastra. De aceea trebuie sa fim si sa ramanem vigilenti atat in interiorul granitelor noastre, cat si in strainatate”, a spus Obama.

Expertii in probleme legate de terorism au descris moartea lui bin-Laden drept o lovitura devastatoare pentru retelele teroriste pe care el le-a finantat si pe care le-a constituit. bin Laden a fost vazut ca un simbol al extremismului islamic, adulat deoarece a insangerat cea mai puternica natiune a lumii. Parea, la un moment dat, ca va scapa pana la moartea naturala de urmarirea americanilor, dar iata ca nu a fost asa.

Expertii atrag insa atentia ca, in ultimii ani, bin Laden a servit cauzei mai mult ca simbol decat ca militant, dar si ca implicatiile mortii sale asupra Al-Qaida nu sunt clare inca. “Decapitarea miscarii nu o va anihila. Filialele Al-Qaida si fanaticii care actioneaza intedepent de aceasta miscare tot reprezinta o amenintare mare. Totusi, mult din puterea inspirata de acest lider asupra miscarilor radicaliste s-a diminuat acum”, a spus John McLaughlin, un veteran CIA care a fost la un moment dat si director inerimar al Agentiei.

Un alt  expert CIA, Paul Pillar, care a lucrat in Orientul Mijlociu si in Asia de Sud intre 2000 si 2004, a spus ca Al-Qaida s-a raspandit din Yemen in toata Peninsula Araba, dar si ca moartea lui bin Laden va avea un impact foarte mic asupra militantilot care planuiesc atentate. „Bin Laden a fost mult timp un simbol si o sursa ideologica, actionand astfel mai degraba decat ca organizator de operatiuni. Acest rol al sau va continua, chiar daca a murit”, a spus Pillar.

Traducere din Washington Post

Kaia 555×222
eurial 570×90