930 x122 grota rece

ceausescu

NAISTUL ARGEȘEAN CARE LE-A CÂNTAT LUI NIXON ȘI CEAUȘESCU A MURIT

Marele naist Radu Simion a încetat din viață. Originar din Argeș, cunoscut în lumea muzicii ca „ambasadorul naiului”, maestrul a murit în urma unui stop cardiac la vârsta de 74 de ani. Vestea s-a aflat aseară. Slujba de înmormântare va avea loc astăzi, de la ora 12, la Biserica „Sfântul Ilie” de pe strada Postăvarul din București, iar înhumarea, de la ora 13, la Cimitirul Evreiesc, situat pe Şoseaua Giurgiului.

Citiți și: Este doliu național! O mare personalitate a murit

Născut pe 27 februarie 1940 în comuna Ştefan cel Mare din judeţul Argeş, Radu Simion a îndrăgit naiul de la o vârstă fragedă. În 1951 a fost admis cu nota 10 la Școala Medie de Muzică. La 15 ani a făcut culegeri muzicale în satul său natal, iar la scurt timp după aceea piesele lui au fost difuzate de postul public de radio. Câţiva ani mai târziu a ajuns să conducă taraful Mariei Tănase.

Citiți și: Dramă într-un județ vecin Argeșului! Un asistent medical de doar 30 de ani s-a stins fulgerător!

A cântat pe marile scene ale lumii, lângă mari artişti ai vremii sale. A interpretat împreună cu Rika Zarai şi Juliette Greco la Teatrul Bobino din Paris, iar datorită talentului său naiul românesc a ajuns să fie cunoscut şi de personalităţi de talie mondială: Richard Nixon, Rheza Pahlavi, Henri Coandă şi Salvador Dali. Radu Simion a fost recompensat cu nenumarate distincţii internaţionale, printre care „Colierul de Aur” (Dijon, Franţa) şi „Medalia de Aur” (Helsinki, Finlanda).

Le-a cântat și foștilor dictatori comuniști Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu. „Povestea mea cu comuniștii a început încă de pe timpul lui Gheorghiu-Dej, care m-a chemat să îi cânt de pe vremea în care eram elev. Apoi Ceaușescu mă chema să îi cânt la vânătoare. Mergeam și stăteam după ei să vâneze o zi întreagă și seara începea festinul, iar noi trebuia să le cântăm în timp ce ei mâncau. De multe ori nici nu știam unde ne duce. Ne băga la dubă și plecam pe la restaurante pe lângă pădurile unde vâna Ceaușescu. Apoi m-a chemat să fiu la toate recepțiile. După recepție mă chemau la masă cu ei să beau un șpriț.

Cea mai frumoasă amintire a fost la sosirea în România a președintelui Americii. Eu îi cântam lui Richard Nixon, iar Ceaușescu îmi ținea microfonul. Era primul om al lumii. Primul președinte american care a călcat pământul românesc e Richard Nixon, iar Ceaușescu îmi ține microfonul că îl deranjau ziariștii. Asta însemna respect!”, își amintea Radu Simion.

Artistul a lăsat pentru posteritate peste 700 de piese înregistrate la Uniunea Compozitorilor.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3