EcoMoto 930×122

    O căruţă de bani pentru reabilitare termică Putem să-i luăm?

    Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a fost joi, 31 august 2012, la Piteşti unde s-a întâlnit cu primarul Tudor Pendiuc, viceprimarul Laurenţiu Zidaru, reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din municipiu şi angajaţi ai Primăriei. Tema principală a fost aceea a prezentării unui program cu finanţare europeană de reabilitare termică a blocurilor de care ar urma să beneficieze şi Piteştiul. Lucrurile nu sunt însă pe atât de simple pe cât par.

    Concret, programul – bazat pe un raport realizat de Victor Boştinaru care a recunoscut că s-a născut în urma discuţiilor de la Piteşti cu primarul Pendiuc şi conducerea Consiliului Judeţean – presupune alocarea a 12% din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene pentru 12 ţări (inclusiv România) în vederea: reabilitării termice a blocurilor, realizării centralelor cu cogenerare, dezvoltarea surselor alternative de energie şi reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie a agentului termic. 85% din valoarea proiectelor va fi suportată din acest fond, iar 15% fie de la bugetul de stat, fie din resurse locale.

    Programul ar urma să demareze în 2014, iar regula de alocare a fondurilor este „primul venit, primul servit”. Aşadar, autorităţile din Argeş trebuie să se grăbească.

    „Până de curând, am primit tot sprijinul comisarilor europeni, iar de la guvernul ţării noastre sprijin zero! Este timpul să nu ne gândim numai la profitul companiilor multinaţionale, ci şi la cel al companiilor noastre, româneşti. Un astfel de program ar fi un real balon de oxigen pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Argeş şi nu numai”, a spus Boştinaru. Câteva sute de milioane de euro revin României pentru programul menţionat.

    Tudor Pendiuc şi Victor Boştinaru au pus punctul pe i. Primul a spus că autorităţile locale vor avea nevoie de „instrumente consumabile”, adică de ghiduri în baza cărora să se înceapă demersurile, dar şi de resurse pentru formarea celor ce vor scrie proiecte.

    A acuzat birocraţia legată de alocarea fondurilor europene, după care a amintit de problemele sistemului de termoficare, arătând că ar fi nevoie de o scutire la plata TVA pentru gaze. În fine, primarul a spus că sunt cetăţeni care au făcut deja reabilitarea termică a blocurilor şi care acum întreabă dacă îşi vor primi banii înapoi, în condiţiile în care vin fonduri europene în acest sens. Răspunsul este că nu vor primi niciun ban înapoi, evident.

    La rândul său, europarlamentarul a spus că, din păcate, „guvernul ţării doarme” şi că este nevoie mai întâi să se trezească, să realizeze o strategie integrată privind resursele de energie regenerabilă şi abia apoi să încerce să atragă cât mai multe fonduri. În plus, a spus Boştinaru, „cei ce se vor ocupa de scrierea şi derularea proiectelor nu mai trebuie să fie pile politice, protejaţi, ci profesionişti”, motiv pentru care afirmă că va solicita realizarea unui cadru de formare şi evaluare a acestor experţi la nivel naţional.

    Un program similar a fost derulat şi de Guvern. În urmă cu aproape 3 ani, circa 400 de asociaţii din Piteşti au făcut cereri pentru a beneficia de fonduri de la stat şi de la Primărie pentru reabilitare termică a blocurilor, dar în cele din urmă au fost selectate doar 11. Dintre acestea, doar 2 au primit finanţare efectivă, numai că şi aceea a fost insuficientă. Acesta şi este motivul pentru care multe asociaţii au trecut la reabilitarea termică pe cont propriu, în unele cazuri făcută neprofesionist, dovadă fiind petele de mucegai care deja au apărut în unele apartamente, după cum a afirmat ieri şi primarul Tudor Pendiuc.

    New Profesional Consult-555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90