SMART KIDS 930X122

audienteleargesului

„Ofertele de locuri de munca nu ne cauta acasa”

Continuam sirul raspunsurilor adresate de cititorii in cadrul dezbaterii „La noi arde, la voi e caldut?”, unde tema pusa in discutie a fost, pe de o parte, criza locurilor de munca, iar pe de alta parte, cum sunt sprijiniti tinerii si somerii pentru a-si deschide propria afacere. Invitati la aceasta dezbatere foarte importanta pentru zilele pe care le traim si moderata de directorul cotidianului „Argesul”, Mihai Golescu, au fost Clara Banica, sefa Agentiei Locale Pitesti, asistent univ. drd. Mirela Racasan, consilier in cariera la Universitatea „Constantin Brancoveanu”, Alexandra Durdui, eleva in clasa a XI-a C la Grupul scolar Economic Administrativ „Maria Teiuleanu”, Damian Pavelescu, directorul Radio Muntenia FM, Silviu Antone, manager www.epitesti.ro, Gabriel Lixandru, redactorul-sef al cotidianului „Argesul”.

„Stansa legatura intre oamenii de afaceri si institutiile de invatamant”

Traim intr-o perioada cu foarte multe framantari si zbateri. Tocmai de aceea directorul Mihai Golescu a vrut sa afle opinia tinerei Alexandra Durdui despre tema pusa in discutie si daca ceea se ce intampla in jurul sau raspunde asteptarilor: Esti la liceu, insa, institutiile iti ofera informatiile necesare spre drumul pe care vrei sa-l urmezi? Cunosti care sunt cerintele pietei muncii, daca sunt locuri de munca, unde sunt si ce tipuri de locuri de munca sunt? Ai aceasta informatie? Te intereseaza sau nu informatia? Te tenteaza in continuare sa sa faci facultatea sau sa te opresti aici pentru ca te imbulzesc ofertele urbane si nu iti vine sa mergi la facultate?

**Nu, dupa terminarea liceului imi doresc sa fac facultatea pentru a invata mult mai multe si a sti cum sa ma comport in viata si mai ales ca imi doresc sa-mi deschid o firma, o noua afacere. Sunt de parere ca ar trebui sa se faca schimbari majore in invatamant si ar trebui sa existe o stransa legatura intre oamneii de afaceri si invatamant. De aceea, ar trebui sa vina in liceele noastre si sa invete elevii cum sa se comporte intr-o firma.

*O prima idee: astepti ca agentii economici, din cand in cand, sa se intalneasca cu voi si sa nu discute despre droguri, sex si viol, ci sa vorbeasca despre modul de comportare si despre ceea ce asteapta la randul lor ei, pentru ca nu se mai fac repartitii ca pe vremuri dupa ce ai terminat o facultate. Nu se mai fac repartitii guvernamntale, ci fiecare trebuie sa fie pregatit pentru a participa la concurs.

Joburi de vacanta

in direct cu invitatii nosstri s-a aflat o doamna, mama a doi copii. A dorit sa afle raspuns la urmatoarea problema: „Am o fata de 17 ani. Muncesc si eu si sotul, insa, nu ne mai ajungem cu banii. Nu s-ar putea face un parteneriat cu scolile, in asa fel incat, pe timpul vacantei, sa aiba un job. Mai mult, tinerii ar trebui sa aiba dreptul la munca de la 16 ani. De asemenea, as vrea sa stiu daca eleva care participa la dezbatere a muncit pe timpul vacantei?”

*Alexandra Durdui: „Eu am muncit, am un avantaj ca parintii mei au firma si lucrez de foarte mult timp. Am pornit de jos. Prima data am dat cu matura, sa vad cum este si am pornit de-acolo, ca si parintii mei, si muncind am vazut cum stau lucrurile”. *Clara Banica: „Tinerii au dreptul sa munceasca de la 16 ani. Exista si o subventie din bugetul asigurarilor de somaj, oferit angajatorilor, care pe perioada vacantei de vara angajeaza elevi si studenti”.* Mirela Racasan: „Ceea ce vreau eu sa spun pentru mamica, dar mai ales pentru fiica dumneai este sa-si promoveze acesta intentie de a lucra. Pentru ca, asa cum le spun si studentilor mei, si cum cei mai multi stiu, ofertele de locuri de munca nu ne cauta acasa. Trebuie sa iesim in intampinarea lor, sa cautam, pentru ca asa promovam produsul nostrul cel mai de pret, forta noastra de munca. si daca eu nu merg sa-l promovez, sa-mi anunti intenia sa lucrez, numai din ziare, din pacate, nu reusim. Sunt foarte multi agenti economici cautati, care nu apuca sa-si anunte ofertele de locuri de munca vacante in ziare si atunci de ce sa nu merg eu acolo si sa-mi anunt disponibilitatea”.

si intrebarile nu au luat sfarsit. Raspunsurile la ce ar trebui sa faca mass-media pentru a-i ajuta pe cei ce cauta un loc de munca sau vor sa porneasca o afecere, cine trebuie sa-i sprijine pe cei ce doresc sa acceseze fonduri europene, care e cel mai mic sau cel cel mai mare ajutor de somaj pe care il plateste agentia judeteana, ce servicii ar fi banoase pe aceste vremuri de criza, le veti afla numai din ziarul „Argesul”.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90