930×122 POSADA 5

calculator_virus

Oscilatii pe piata de electronice

Piata echipamentelor electrice si electrocasnice inregistreaza mari oscilatii. Pe de-o parte, asistam la cresterea consumului in al treilea trimestru al anului in curs. Pe de alta parte, vedem cum se inregistreaza o scadere a pietei fata de anul trecut.

Cresterea TVA a afectat vanzarile de pe piata de IT&C in al treilea trimestru, in ciuda programului guvernamental Euro 200, prin care statul a acordat elevilor cu venituri mici cate 200 de euro pentru achizitia unui PC.

Aceasta este principala concluzie a unui studiu realizat inclusiv in Arges de compania de cercetare GfK cu privire la piata locala de electronice si produse IT&C.

Astfel, vanzarile de produse IT au scazut cu 8,4% in perioada iulie-septembrie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Per total, piata locala de bunuri de folosinta indelungata a scazut cu 11% in trimestrul al treilea, la 305 milioane de euro, fata de 343 de milioane de euro cat a fost in aceeasi perioada din 2009. Comparativ insa cu trimestrul doi din acest an, piata a crescut cu 14,6% in ciuda cresterii TVA si a mediului economic dificil.

Din toate sectoarele analizate de GfK, numai cel foto si al electronicelor de larg consum au avut cresteri de 9%, respectiv 0,1 procente, cea din urma categorie fiind puternic influentata de vanzarile de televizoare.

Cea mai mare scadere a fost inregistrata de sectorul echipamentelor de birou (imprimante, copiatoare etc.), cu 37,2% comparativ cu perioada similara a anului 2009.

 

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
New Profesional Consult 570×90