Kaia 930 x 120

vot-ilegal-ploiesti

Pedepse mai dure pentru mita electorala

Senatul a adoptat noi amendamente la legea electorala, cel mai important fiind acela ca mita electorala ar urma sa fie sanctionata cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Problema este ca exista si acum prevederi de acest gen si, desi au fost inregistrate nenumarate cazuri de vot multiplu si nimeni nu a patit nimic. Cat despre mita, si pana acum au fost cazuri, dar, din nou, nimeni nu a patit nimic.

Senatorii au adoptat propunerea legislativa pentru modificarea şi completarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali cu modificarile şi completarile ulterioare, initiat de mai multi senatori şi deputati PSD, intr-o varianta amendata semnificativ de Comisia de administratie publica.

Potrivit textului adoptat de Senat, “oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase, in timpul campaniei electorale, de catre un candidat sau prin intermediari, in scopul determinarii alegatorului sa voteze un anumit candidat constituie infractiune şi se pedepseşte cu inchisoare (…)”.

Legea aflata in vigoare prevede ca inclusiv promisiunea de a o oferi “mita electorala” se pedepseşte, insa senatorii au amendat textul, eliminând aceasta ipoteza din text.
De asemenea, ei au redus pedeapsa prevazuta de actuala lege – de la 6 luni la 5 ani – la o pedeapsa privativa de libertate de maximum 3 ani.

Pe de alta parte, in varianta senatorilor, nu doar cei care ofera “mita electorala”, ci şi cel care primeşte risca pedeapsa cu inchisoare de la 3 luni la un an sau amenda şi au mentinut prevederea potrivit careia se pedepseşte inclusiv tentativa.

Kaia 555×222
570×90 MAIA