New Profesional Consult 930 x 122

pendiuc.1

Pendiuc ar vrea un Pitesti mai mare

Manifestarile dedicate „Zilelor Orasului” au debutat joi, 20 mai, la Pitesti exact in ziua in care s-au implinit 622 de ani de la prima atestare documentara a localitatii. La Primarie au fost organizate mai multe evenimente, inclusiv un spectacol, dar mai ales o evocare istorica in care s-au spus lucruri inedite si interesante despre Pitesti. De asemenea, primarul Tudor Pendiuc a spus ca ar dori ca Pitestiul sa devina in curand mult mai mare decat este in prezent.

Cornel Carp, fost sef al Arhivelor Militare Pitesti, a facut referire la disputele privind originea numelui orasului (unele teorii avanseaza ideea ca Pitesti ar fi fost un loc de adapost pentru „furi”, adica pentru hoti, altele pretind ca se trage numele de la Pit, cuvant derivat din „pita”, adica paine), subliniind insa faptul ca de aproape 40.000 de ani s-a locuit in continuu pe aceste meleaguri.

„Este una din cele mai vechi localitati din tara”, a spus Carp, cel care i-a evocat si pe oamenii de stat importanti ai locului („Bratienii si Golesti, toti masoni – de ce sa nu o spunem deschis – au facut Revolutia de la 1848″), a aratat ca „nu exista moment important din istoria tarii care sa nu fie legat de Pitesti”.

Presedintele Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu, i-a inmanat primarului Tudor Pendiuc o placheta aniversara, iar primarul a facut o scurta trecere in revista a istoriei orasului si si-a exprimat speranta ca municipiul va fi…mai mare in curand.

„Poate celelalte localitati din jurul Pitestiului vor deveni sectoare ale municipiului. Acest lucru se va intampla inevitabil, dar depinde cat de repede, in functie de orgoliile existente”, a spus primarul.

In cadrul manifestarilor au fost decernate si trei titluri de cetatean de onoare ai Pitestiului pentru sportivii Ilie Barbulescu, Doina Anton si Marian Oprea, precum si 27 de diplome de fidelitate pentru tot atatea cupluri care au implinit 50 de ani de casatorie neintrerupta.

Cu aceasta ocazie a fost lansata si a doua editie a unui album al orasului Pitesti, precum si un nou numar al revistei „Restituiri” editata de Centrul Cultural si care este dedicata implinirii a 622 de ani de la prima atestare a localitatii.

{loadposition inside}

 

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90