930X122 MAIA

basarabia07

Personalitati de marca la Unirea Basarabiei de la Pitesti

Evenimentul care marcheaza, timp de o saptamana, 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romaniei a reunit luni, la Pitesti, personalitati culturale aflate de o parte si alta a Prutului, prezentate in tandem de colonelul Cornel Carp, seful Arhivelor Militare Arges si cercetatorul Florin Sandru, prim-vicepresedintele Fundatiei “Doina si Ion Aldea Teodorovici”.
basarabia15 Discursul academicianului si scriitorului Nicolae Dabija din Chisinau a fost perceput de publicul unit in cuget si-n simtiri ca un manifest istoric. “Propun sa analizam posibilitatea de a lansa, astazi, Manifestul de la Pitesti”, a spus colonelul Cornel Carp, iar ideea a fost imbratisata si de alte persoane prezente la manifestare. Oaspetii au apreciat si faptul ca municipiul nostru marcheaza, an de an, unirea infaptuita intre doua tari surori, la 27 martie 1918, manifestarea de gen aflandu-se deja la a XVI-a editie.
Tudor Pendiuc, al carui tata se trage din Bucovina, a primit, in numele pitestenilor doua medalii jubiliare (cu poetii Mihai Eminescu si Grigore Vieru) si un Album “Grigore Vieru” (unele dintre fotografiile cu poetul basarabean decedat anul trecut sunt realizate in Pitesti, cu ocazia diferitelor manifestari la care a fost invitat sa participe). Diplome si plachete omagiale au mai primit si alte personalitati care au sprijinit fundatia “Doina si Ion Aldea Teodorovici”.
Au mai luat cuvantul poetul Vasile Tarateanu, profesorul universitar Mircea Dogaru, generalul (r) Mircea Chelaru.

555 X 222 CAPRA
570×90 MAIA