New Profesional Consult 930 x 122

moisescu

Piata Raed Arafat

Un editorial de excptie scris de prietenul nostru, pitesteanul George Moisescu in Catavencii.

O noua emotie vine sa agite fumurile multinationalistilor si hipsterimea romana: statul a anuntat ca taie finantarea spitalelor private din bani publici. Pe cale de consecinta, internetul a dat in fiert si s-a umplut de spumele celor care striga cum ca li s-a luat dreptul de a alege spitalele in care sa se trateze pe banii pe care ii varsa lunar ca asigurari sociale de sanatate. Daca dintre acestia, macar o mica parte ar face un cancer mititel in Brasov, Covasna sau Harghita, spumele s-ar deversa in cu totul alta directie.

Brasovul este centrul oncologic care asigura tratamentul bolnavilor din cele trei judete. Prin bunavointa autoritatilor, insa, sectia de oncologie din Brasov s-a depreciat in ultima vreme pana la scoaterea din circuit a aparatului cheie din intreaga sectie, cel de radioterapie, procedura esentiala pentru supravietuirea cancerosilor. Ca prin miracol, aproape simultan, si-a facut aparitia in Brasov o clinica privata de oncologie care ofera in principal radioterapie. Pe bani frumosi insa. Că de, la privat nimic nu-i pe gratis! Daca esti canceros brasovean sau din Covasna sau Harghita, fie scoti banul, fie incerci la Cluj sau Bucuresti, la spitalele de stat unde, insa, esti programat dupa circa opt luni de zile. Cum cancerul nu sta sa astepte opt luni, iti raman doua alternative: fie platesti la privati in Brasov, fie crapi cu zile. Pentru ca, nu e asa, numai un bou poate sa creada ca aparatul de radioterapie din spitalul de stat din Brasov se repara de la sine.

Din aceasta perspectiva, pasul facut inapoi de ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu, prin anuntul cum ca se vor deconta serviciile medicale din sistemul privat in locurile in care nu exista alternativa publica, pare mai mult decat indreptatit. De fapt, este deschiderea conductei prin care banii incep sa curga din rezervorul public in buzunarele private. A nu se uita ca orice intreprindere privata este facuta cu scopul declarat al castigului, ceea ce in esenta este un lucru bun, atata timp cat nu tai egalitatea de sanse a cetatenilor de a beneficia de servicii de sanatate.

Se striga zilele acestea din toti bojocii despre cum masura de taiere a finantarii din bani publici a spitalelor private anuleaza libera concurenta in domeniul sanitar si limiteaza dreptul pacientilor de a-si alege serviciile de sanatate. Putinii ghiorțoi care au prins ceva cheag si ar avea bani pentru spitalele private si care urla acum de mama focului, uita ca majoritatea populatiei Romaniei traieste la limita saraciei, de pe azi pe maine, si ca banii din sistemul public de sanatate abia fac fata cerintelor. Bineinteles, pot sa strige cum ca asta este neocomunism, prostia e mare si, din pacate, nu se pedepseste cu inchisoarea. Ne place sa ne consideram europeni, dar ignoram faptul ca traim intr-o Europa care are o dimensiune sociala fundamentala. Un simplu exemplu: Marea Britanie se mandreste cu faptul ca sistemul sau public de sanatate a facut ca orice cetatean britanic, indiferent de avere si statut social, sa aiba sanse egale prin sistemul public de sanatate in fata bolilor.

Asta nu inseamna ca sistemul privat de sanatate nu este bun sau este inutil. Asistenta medicala primara este asigurata, in totalitate, in Romania, prin sistemul privat al medicilor de familie. Furnizorii privati au o pondere majora şi în asigurarea asistenţei medicale ambulatorii decontate prin sistemul de asigurări de sănătate, atât cea de specialitate cât şi cea paraclinică – laboratoare de analize medicale si imagistica. Problema este, insa, ca nu aici este miza intregii chestiuni care agita spiritele acum.

Un spital privat in Romania, care functioneaza strict pe ce incaseaza de la pacienti, este o treaba nesigura. Poate sa mearga sau poate sa nu.Un spital privat bransat la banii publici este o afacere pe termen lung. Atat de lung, incat o poti lasa mostenire urmasilor si urmasilor urmasilor tai. Iar daca vorbim de retele de spitale, lucrurile devin ametitoare. Si justifica pe deplin razboiul care a inceput.

Citeste continuarea in Catavencii.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90