930×122 CAPRA 5

bcco pitești

catuse_arestat

POLIȚIȘTII DE LA BCCO PITEȘTI, PERCHEZIȚII ÎNTR-O CAUZĂ CU RAMIFICAȚII ÎN PARIS

Polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești au participat în această dimineață la o acțiune amplă, care a inclus 112 percheziții domiciliare în Craiova, Timișoara și București. Acțiunea are în vedere o grupare criminală transfrontalieră, axată pe trei direcții: skimming, fraudarea unor firme de transferuri monetare situate, de regulă, în state din centrul și vestul Europei și trafic de substanțe cu caracter psihoactiv.

Citiți și: Au înscenat accidente și au fentat firme de asigurări cu 80.000 de €

Față de membrii grupului infracţional organizat există suspiciunea că au instalat fraudulos un program informatic (malware) în sistemul informatic folosit şi pentru servicii copy-shop de un agent sau subagent de transferuri monetare în țări ca Anglia, Germania, Austria, Belgia sau Norvegia, sistem informatic pe care au ajuns astfel să-l controleze de la distanţă. Prin intermediul altui sistem informatic (de exemplu, telefon mobil) au fost introduse în sistemul informatic infectat și controlat de la distanţă date informatice nereale privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real, care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România.

Paguba a fost suportată fie de agentul sau subagentul al cărui sistem informatic a fost efectiv controlat, fie chiar de francizor (societăți internaționale de transfer monetar, de regulă pentru sume de bani mai mari, raportat şi la bonitatea agentului sau subagentului implicat). Până acum paguba estimată în cazul unui singur francizor este de peste 800.000 de dolari. O parte dintre membrii grupului desfăşurau şi activităţi de skimming, de falsificare de instrumente de plată electronică şi de punere a lor în circulaţie prin retrageri frauduloase de numerar de la bancomate din Franța, Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia, dar și… Coreea de Sud! Banii obţinuţi au fost investiţi în bunuri mobile şi/sau imobile ori depuşi în conturi bancare sau transferaţi prin intermediul societăților de transfer monetar, în scopul de a li se ascunde originea ilicită.

Citiți și: Fapte foarte grave, consecințe severe! S-au trezit cu „mascații” la ușă

Dosarul este instrumentat de D.I.I.C.O.T. (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism) Craiova, iar la percheziții, alături de B.C.C.O. Pitești au luat parte colegii lor din Craiova, Timișoara și București, dar și din județele Gorj, Olt și Mehedinți și „mascații” de la Jandarmeria Craiova. Simultan s-au desfășurat percheziții și în aria metropolitană a Parisului, acolo unde unii membri ai grupului desfășurau acțiuni de skimming. La sediul D.I.I.C.O.T. Craiova urmează să fie conduse pentru audieri peste 100 de persoane, majoritatea beneficiare ale sumelor de bani transferate fraudulos prin instalarea programului informatic malware.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3