Eurial 930 x 122

inundatii

Precizari privind asigurarile obligatorii de case

Si cladirile din zonele de risc vor fi asigurate! Cetatenii care vor fi refuzati de companiile de asigurari vor putea face reclamatii in legatura cu comportamentul acestora si sa li se faca, astfel, dreptate.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor a intrat in vigoare, iar argesenii mai au la dispozitie doar 4 luni pentru a achita primele de asigurare. Trebuie mentionat faptul ca in cazul in care o persoana locuieste intr-un imobil aflat intr-o zona de risc (asa cum este cazul cladirilor din zonele inundabile sau cazul cladirilor marcate cu bulina rosie) acesta poate fi asigurat pentru ca in textul legii nu se face nici un fel de diferentiere intre cladiri. Au existat unele voci care au sustinut ca aceste cladiri nu vor putea fi asigurate, insa nu este adevarat.

In cazul in care o societate de asigurari refuza sa asigure un astfel de imobil, marcat cu bulina rosie sau aflat intr-o zona inundabila, cetateanul care sta intr-o astfel de locuinta trebuie sa faca o reclamatie la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Asigurarea obligatorie acopera numai trei riscuri, si anume cutremurul, inundatia sau alunecarea de teren. Cei care nu platesc prima de asigurare obligatorie a locuintei sunt pasibili de amenda (500 de lei). Primarii localitatilor trebuie sa ii someze pe oameni sa plateasca si, ulterior, sa le aplice amenda.

O constructie care a fost ridicata fara autorizatie dupa intrarea in vigoare a legii, adica dupa 15 iulie 2010, sau un imobil care a fost extins sau modificat fara autorizatie nu poate fi asigurat, deci pentru el nu se va plati prima obligatorie de 10 sau 20 de euro anual.

 

New Profesional Consult-555×222
570 X 90 CAPRA 3