930 x122 grota rece

inundatii

Precizări privind asigurarea locuinţelor

În anul 2010 a făcut mare vâlvă un proiect de lege privind obligativitatea asigurării locuinţelor împotriva dezastrelor. Din cauza mesajelor contradictorii privind perioada în care legea îşi produce efectele (respectiv de când se dau amenzi, prin primari, pentru cei care nu îşi asigură locuinţele), mulţi argeşeni nu au mers să încheie o astfel de poliţă. În acest context, Primăria Piteşti face o serie de precizări cu privire la asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Astfel, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor
naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale.

Pentru locuinţele aflate în proprietatea persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, asigurarea obligatorie a locuinţelor se plăteşte de către Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale. Prima de asigurare se deduce însă din suma cuvenită ca ajutor social.

Trebuie reţinut, de asemenea, că toate contractele de asigurare se încheie numai cu asigurătorii asociaţi în PAID (Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale – societatea comercială de asigurare reasigurare). Primele sunt de 10, respectiv 20 de euro pe an, iar valoarea despăgubirilor este de 10.000, respectiv 20.000 de euro, în funcţie de tipul clădirii.

Primarii vor furniza PAID lista tuturor construcţiilor cu destinaţia de locuinţă, inclusiv a celor cu destinaţia de locuinţă socială. Actualizarea se va face în termen de 72 de ore de la schimbarea proprietarului locuinţei.  Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Nu intră sub incidenţa legii persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute
în asigurarea obligatorie.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3