Donaris 930 x 122

UTILAJ_PROSPECTIUNI_GEOLOGICE

Prospecțiuni geologice în Argeș. Pentru gaze de șist? NU, spun autoritățile!

În câteva zone din Argeș au loc prospecțiuni geologice.

Acțiunea este desfășurată de angajați ai societății bucureștene Prospecțiuni SA, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender. Având în vedere și contextul actual din alte județe, au apărut temeri că prospecțiunile s-ar face pentru depistarea unor eventuale zăcăminte de gaze de șist.

Am luat legătura cu directorul executiv interimar al Agenției pentru Protecția Mediului Argeș, Adriana Croitoru, care ne-a oferit informații oficiale în legătură cu aceste prospecțiuni. Croitoru precizează că firma din București a obținut pentru această acțiune autorizație de mediu de la APM Argeș, după ce în prealabil instituția a cerut punctul de vedere al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Mai exact, autorizația este pentru „colectare de date seismice 3 D pentru hidrocarburi”. Adriana Croitoru specifică faptul că prospecțiunile sunt pentru descoperirea unor posibile zăcăminte de petrol și în niciun caz de gaze de șist. De ce date seismice? Pentru că, potrivit directorului executiv interimar al APM Argeș, procedura de prospecțiune presupune săparea de gropi (de adâncimi de maxim 10 metri) în perimetrele alese, gropi care sunt umplute cu explozibili. În momentul exploziei, senzori montați în prealabil trimit date către o stație de recepție, date care arată dacă acolo este sau nu petrol.

Adriana Croitoru spune că procedura nu prezintă niciun pericol. Vibrațiile produse de explozii nu provoacă risc seismic, afirmă Croitoru, care adaugă faptul că autorizația de mediu a fost emisă și în baza unui raport în acest sens al Institutului de Seismologie. În plus, precizează directorul executiv interimar al APM Argeș, prospecțiunile ar avea loc în zone nepopulate.

Încă nu avem date oficiale despre perimetrele exacte din Argeș în care sunt operate prospecțiunile. Neoficial, ar fi vorba de terenuri din comune și sate de pe platforma Cotmeana, ca de pildă Vedea, Poiana Lacului, Uda și Izvoru.

(Foto: prospectiuni.ro)

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3