930×122 CAPRA 5

Retrospectiva anului 2009 in Arges (I)

mm 2009 a fost un an plin de framantari in Arges. Retineri la D.N.A., sefi de deconcetrate rotiti, trei prefecti, doua alegeri transformate in patru scrutinuri, protestele s-au tinut lant, mii de firme s-au inchis. Am avut parte si de bune: Dacia a fost singurul producator din Romania de succes,  avem Arhiepiscopie, iar anul s-a incheiat cel putin cu speranta pentru angajatii de la Arpechim, dupa ce sectia a fost preluata de catre Oltchim.  Iata insa o derulare a momentelor care au marcat viata judetului in cursul anului trecut:
30 ianuarie
P.S.D. si P.D.-L. si-au impartit  institutiile din esalonul al doilea.  Octavian Stireanu, devenea ministru secretar de stat la Cultura, campulungeanul Gheorghe Marin ministru secretar de stat la Ministerul Comertului si I.M.M.-urilor, Ion Manzana -liderul P.C. Arges-  vicepresedinte la A.V.A.S., iar de la P.D.-L., Bogdan Ivan- consilierul personal al ministrului transporturilor, Radu Berceanu.  
3 ianuarie
Un militar din Batalionul 30 Vanatori de Munte „Dragoslavele” a fost ranit in Afganistan, in timp ce se afla in misiune alaturi de soldati americani la circa 50 de kilometri de baza din Qalat. Nicolae Paraschiva executa o misiune de interventie rapida. Autovehiculul usor blindat de tip Humvee in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, militarii fiind atacati concomitent cu focuri de armament usor de infanterie si lovituri de aruncator de grenade antitanc.
5 ianuarie
Vanatorii de Munte din Arges, plecati in misiune din 2008, urmau sa vina acasa, ei fiind inlocuiti de vanatorii de munte de la Brasov.
12 ianuarie  
Mii de angajati ai uzinei Daci au revenit la serviciu, dupa o luna de somaj tehnic
13 ianuarie
Peste 6.000 de angajati ai Uzinei Dacia au protestat pe platoul din Mioveniimpotriva deciziei noului Guvern privind modificarea ordonantei de urgenta referitoare la taxa auto.
14 ianuarie
Prima schimbare in judet la deconcentrate s-a consumat la Autoritatea de Sanatate Publica Arges, acolo unde director-executiv a fost numita prin decizie ministeriala Mioara Bucur, in locul Rocsanei Marinescu.
16 ianuarie
Generalul Nicoale Grosu de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ”Cpt. Puica Nicolae” al Judetului Arges a iesit la pensie, intrand in rezerva.
19 ianuarie
Slujba la Pitesti in memoria lui Grigrore Vieru, care a murit pe 18 ianuarie.
26 ianuarie
Parlamentarul de Arges, Bogdan Niculescu Duvaz ii preia atributiile de purtator de cuvant ale argeseanului Cristian Diaconescu, ajuns ministru de Externe in Guvernul Boc. Duvaz devine purtator de cuvant al P.S.D.
25 ianuarie
Consilierul local P.S.D., Bogdan Pandelica, a fost numit director la A.N.P.C.
28 ianuarie
Constantin Paun si Georgiu Gingaras i-au inlocuit in Consiliul Judetean Arges pe Mircea Draghici si Radu Vasilica, ajunsi parlamentari.
29 ianuarie
Presedintele P.N.L. Pitesti, Marius Postelnicescu, a fost demis de la conducerea Administratiei Nationale Apele Romane.
30 ianuarie
Marea campioana de atletism Gabriela Szabo, presedinte de onoare al Asociatiei „Sport pentru Viata”, a vizitat municipiul Pitesti si s-a intalnit cu primarul Tudor Pendiuc pentru organizarea evenimentului „Arenele de joaca”, de 1 iunie.  
2 februarie
Comisarul sef de la Serviciul Pasapoarte Arges, Sorin Balica a intrat la pensie, ca efect al memorandului emis de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, prin care functionarilor publici care au atins sau au depasit varsta legala de pensionare li se intocmesc obligatoriu dosare de pensionare.
2-9 februarie
Ansamblul Folcloric „Argeselul” al Caminului Cultural din Boteni participa la Festivalul International de Folclor de la Agricento-Sicilia, Italia.
5 februarie
Alexandru Sandu si-a dat demisia din functia de prim-vicepresedinte al organizatiei judetene de tineret a P.D.-L. Arges.
7 februarie
Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, a fost ales la adunarea generala a Asociatiei Municipiilor din Romania (A.M.R.), presedinte executiv.
10 februarie
Primul-ministru Emil Boc a efectuat o vizita la Uzina Dacia Mioveni.
11februarie
Senatorul Serban Valeca monitorizeaza activitatea S.I.E., din partea Senatului.
12 februarie
Vulturii din Carpati s-au intors acasa. A avut loc, la Campulung, Ceremonialul de repatriere a militarilor Batalionului 30 Vanatori de Munte „Dragoslavele” din teatrul de operatii din Afganistan. Singurul care nu a raspuns prezent la apelul solemn a fost sublocotenentul post-mortem Dragos Traian Alexandrescu, cazut la datorie in Afganistan.
14 februarie
Pavilionul administrativ de la Dacia a fost demolat. Pe locul respectiv a fost amenajata o parcare de 600 de locuri pentru autoturismele salariatilor si ale vizitatorilor Dacia. Pavilionul administrativ a fost construit in anul 1973.
15 februarie
Dan Nica, a anuntat ca permisele auto obtinute ilegal in Arges vor fi anulate.
16 februarie
Aproximativ 300 de functionari publici au protestat fata de scaderea sporurilor si bonusurilor propusa de Guvernul Boc.
16 februarie
Lupu la P.D.-L.
Seful de la Directia Sanitar- Veterinara din Arges, Daniel Lupu, a anuntat ca s-a inscris la P.D.-L., pentru a avea sustinere politica.
20februarie
Presedintele C.J. Arges, Constantin Nicolescu, a devenit presedintele Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare al Agentiei de Dezvoltare Sud Muntenia (C.R.E.S.C.), care are un rol crucial in selectarea proiectelor depuse catre finantare, fiind organismul care evalueaza proiectele primite din punct de vedere strategic. Mandatul lui Nicolescu va fi pentru o perioada de un an.
17februarie
Fostul consilier judetean Vasile Rapea, pentru sefia Autoritatii Rutiere Romane. Inginerul Vasile Rapea fost premiat anul trecut cu titlul de „Fiul al Argesului”.
18februarie
Filmul documentar Zavaidoc, produs de T.V.R. Cultural cu sprijinul Centrului Cultural Pitesti, i-a adus tinerei realizatoare Clara Margineanu Premiul Opera Prima, la sectiunea scurt-metraj/filme documentare.
18februarie
A fost adoptata Ordonanta de Urgenta pe baza careia vor putea fi retrase permisele auto, daca exista „indicii temeinice” ca acestea au fost obtinute ca urmare a unor fapte de coruptie.
21februarie
Doi muncitori au fost raniti in urma unei explozii produse sambata la o fabrica de biocombustibili din Maracineni. Pe data de 22, unul dintre ei murea.
23februarie
Fosta jucatoare de tenis Ruxandra Dragomir este noul presedinte al Federatiei Romane de Tenis, dupa ce a castigat alegerile desfasurate la Poiana Brasov, in turul doi, in fata lui Aurel Muntean. Pitesteanca a primit 87 de voturi din partea reprezentantilor cluburilor afiliate la FRT. Dragomir este si membru al P.D.L. Pitesti.
23februarie
Inalta Curte de Casatie si Justitie a fixat un nou termen de judecata dupa invocarea unei exceptii de neconstitutionalitate in dosarul Loteria I, desi I.C.C.J. trebuia sa decida daca procesul va fi mutat la o alta instanta, pentru ca George Copos nu mai este parlamentar.
26februarie
A fost luata decizia de numire in functia de prefect al judetului Arges a lui Marcel Proca.
26februarie
Consilierul local P.D.-L. Stelian Craciun a pornit o bataie cu oua in sedinta de Consiliu Local de la Maracineni, si s-a luat la bataie cu un consilier local al P.S.D. Cazul a fost subiect de bascalie la Cronica Carcotasilor.
2 martie
Sindicatul Functionarilor Publicia decis declansarea actiunilor de protest ca urmare a nemultumirilor legate de stadiul negocierilor cu Executivul.
2martie
A fost aprobat bugetul judetului Arges. Cheltuielile de personal au fost reduse cu 20%.
4martiea
La Biblioteca Judeteana Arges a fost inaugurat centrul Europa Direct Arges, un centru de informare si chiar interactiune cu Uniunea Europeana. Proiectul a fost realizat in urma unui program in valoare de 25.000 euro, care a fost castigat de institutia condusa de Octavian Sachelarie.
(va continua)

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3