930×122 CAPRA 5

avalansa

Risc de avalansa de gradul 5 in Fagaras

Salvamontiştii argeşeni atrag atenţia că în masivul Făgăraş riscul de producere de avalanşe este maxim de gradul 5. Condiţiile meteo s-au înrăutăţit, de asemenea, consideabil, aşa că turiştii sunt sfătuiţi să amâne pe cât posibil aventurarea în munţi, mai ales la altitudini de peste 1.800 de metri. 

În urma viscolului şi a căderilor de zăpadă din ultimele zile, stratul de zăpadă la statia meteo Bâlea Lac are 156 centimetri, pe alocuri, în zonele viscolite, fiind chiar mai mare. În zonele viscolite sunt deja formate plăci de vânt şi cornişe.

Riscul de avalanşă a fost clasificat de către Centrul Regional de Prognoză Meteo Transilvania-Sud, la gradul 5 pentru altitudini peste 1.800 metri (limita climatului subpolar) si gradul 3 la altitudini inferioare acesteia.

„Apreciem că există o foarte mare probabilitate de declanşare a unor avalanşe de dimensiuni mari pe versanţii acoperiţi cu zăpadă abundentă, ceea ce poate duce la accidente fatale.

În aceste condiţii, nu recomandăm încercarea de a parcurge poteca principală de creastă sau potecile de acces către creasta principala, iar în zonele mai joase, impadurite, înca accesibile, pentru parcurgerea potecilor este obligatoriu echipamentul de iarnă (colţari, pioleţi, beţe de schi, îmbrăcăminte de protecţie etc.).

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zone apropiate de golul alpin, este să nu incerce să urce in zonele nerecomandate şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul National Salvamont, formand 0SALVAMONT”, informează autorităţile judeţene.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3