930×122 CAPRA 5

mănăstirea curtea de argeș

SCANDAL LA „SFÂNTUL TERMOPAN” DIN ARGEȘ

Scandal la „Sfântul Termopan” din Argeș. Ministerul Culturii reacționează după ce la Mănăstirea Curtea de Argeș au fost montate termopane. Ministerul informează că termopanele au fost montate fără avizul său și anunță că va trimite o echipă de control la Direcția pentru Cultură Argeș.

Citiți și: Transformare totală la Vila Florica

„Ca urmare a unor informații apărute în presă referitoare la folosirea unor ferestre din tâmplărie PVC la Biserica Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” Curtea de Argeş, Ministerul Culturii și Identității Naționale face următoarele precizări:

Biserica Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” Curtea de Argeş face parte din ansamblul Mănăstirii Argeşului, avînd cod LMI AG-II-m-A-13628.01. Din anul 2005 Biserica este inclusă în Programul Naţional de Restaurare, cu lucrări de înlocuire a învelitorii metalice, de curăţare a zidurilor exterioare şi de refacere a frescei.

Citiți și: “RĂZBOI” POLITIC PENTRU VILA FLORICA

În timpul acestor lucrări de restaurare au fost montate, în interiorul bisericii, la uşa de acces şi la ferestrele din pronaos, protecţii de geam termopan, cu tâmplărie PVC, de culoare neutră (maro), reversibile (fixate cu spumă poliuretanică). Protecţiile dublează geamurile originale şi uşa metalică de acces împotriva prafului şi intemperiilor.

Montarea acestor protecţii s-a făcut fără avizul Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

În urma repetatelor inspecţii la monument, reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură Argeș a constatat că protecţiile nu afectează aspectul exterior al monumentului, volumetria sau fresca bisericii, iar înlăturarea lor se poate face fără a deteriora monumentul.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Argeş a notificat Episcopia Argeşului şi Muscelului în această privinţă, punându-i-se în vedere ca la terminarea lucrărilor de restaurare exterioară protecţiile să fie demontate. Lucrările de restaurare se încheie în această toamnă.

Ministerul Culturii și Identității Naționale va trimite o echipă pentru a verifica activitatea Direcției Județene pentru Cultură Argeș și pentru a constata dacă, în urma acestui episod, se impun sau nu sancțiuni.”, transmite Ministerul Culturii.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90