930 x122 grota rece

    limba-romana

    Scrisoarea celui ce persista in greseala

    Intr-un articol de data recenta am facut publice greselile de exprimare dintr-un comunicat de presa transmis din partea Asociatiei “CinT” cu titlul “Solutii cu implementare la nivel national pentru problemele tinerilor”. In loc sa puna mana pe o carte sa vada cam cum se scrie romaneste, conducatorul acestei asociatii a transmis catre mass-media argesene (pentru domnul Gheorghe Stan – mass-media nu are plural) o scrisoare in care infiera faptul ca noi nu am fi inteles, de fapt “mesajul subliminal” al textului cu pricina!

    In scrisoarea specifica unui scolar de Generala, domnul Stan tine o lectie despre “unu’, doi jurnalisti platiti de…, sa latre si ei cat ii tin bojocii”. Ii semnalam domnului Stan ca a comis-o din nou, deoarece intre enigmaticul … (nedenumit) si “sa latre” nu avea ce sa caute virgule. In cartile de gramatica scrie de ce.

    In al doilea rand, domnul Stan isi da cu stangul in dreptul si comite o cacofonie in paragraful imediat urmator, semn al unei apetente deosebite pentru greseli: “Daca colaboram cu unii sau cu altii”. In al treilea rand, o exprimare de genul “o facem de nevoie si cu respectarea legislatiei in vigoare, asta ca sa priceapa toti PROSTII astia care cred ca…, noi suntem pe bune, suntem reali si incercam sa zdrobim un sistem ce va distruge Romania” ne arata pe deplin filosofia adanca, profunda, minerala de-a dreptul a celui care semneaza scrisoarea.

    Ajungem apoi la un paragraf care ne-a lasat usor in ceata. “Apreciati cumva ca un jurnalist din asta constipat, care habar n-are probabil nici de codul deontologic care ii guverneaza domeniul de activitate…”. Textul se incheie brusc, dar ne-am prins de ce: autorul suferea probabil de afectiunea opusa constipatiei si a trebuit sa dea fuga la un loc in care pana si imparatii merg singuri. Altfel nu se explica fraza cu pricina, nu credeti?

    In fine, Domnia Sa spune ca “am dorit sa sesizati faptul ca acesti SERVITORI, aceste SLUGI, si daca verificati etimologia cuvantului administratie o sa va prindeti despre ce e vorba, sunt accesibili omului de rand, aluia care face greseli gramaticale, aluia care nu e atat de citit cum sunt domniile dumneavoastra de exemplu, nu se mai pot ascunde, au facut mult prea multe, nu mai merge sa ceri sa fii votat fara sa faci nimic in schimb, CLAR??? Am ajuns Gunoaiele Europei, am ajuns sa fim tratati ca niste…, din cauza (si nu am spus datorita…, ca e “pozitiv”) unor…”. Brrrrrr!

    Ca sa lamurim totul: apreciem eforturile domnului Stan de a lupta cu sistemul si de a le face tinerilor bine cu tot dinadinsul. Chiar consideram ca este nevoie de o reactie mult mai viguroasa din partea societatii civile. Noi nu am criticat actiunile sau gandurile domnului cu pricina, ci modul de exprimare. Nimic mai mult, restul scrie in cartile de gramatica si in lista de lecture obligatorii din copilarie…

    [555x222px]KV_WinterSale_epitesti

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90