930×122 CAPRA 5

    simona

    Simona Bucura Oprescu: „Nu mai vreau parlamentari eterni!”

    Simona Bucura Oprescu, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al PSD Argeş, este unul dintre reprezentanţii cei mai importanţi ai „noului val” în partid. Activează în PSD de 17 ani şi a urcat treaptă cu treaptă în ierarhia formaţiunii politice pe care acum vrea să o reprezinte şi în Parlament, după ce de curând şi-a încheiat un mandat fructuos de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. USL nu şi-a definitivat încă toate candidaturile pentru Parlament, dar Simona Bucura Oprescu apreciază că unii aleşi nu mai au ce să caute în forul legislativ al ţării. Cu curaj, într-o întâlnire organizată vinerea trecută la Goleşti, tânărul politician a lansat o provocare: o rezoluţie prin care parlamentarii să nu aibă la activ mai mult de 3 mandate! Ce anume a declanşat reacţia şi propunerea dumneavoastră de la Goleşti?
    Dorinţa de a avea o competiţie internă corectă, cu şanse egale, pentru toţi cei ce vor să candideze, care să ducă la desemnarea celor mai buni candidaţi. Candidaţi legitimi, merituoşi şi care au dovedit, atât prin munca politică, în viaţa profesională, cât şi prin munca în Parlament, în cazul parlamentarilor, dorinţa şi capacitatea de face! Nu mai vreau parlamentari eterni, nu mai vreau parlamentari căraţi în spate de marca USL, de organizaţii, de primari şi de conducerea Consiliului Judeţean.

    Sunt mulţi asemenea parlamentari „căraţi în spate” în PSD Argeş?
    Din punctul meu de vedere, sunt cel puţin doi care pe lângă faptul că şi-au obţinut mandatul în primul rând datorită structurilor politice şi administrative performante de pe colegiile lor, au şi afirmat în 2008, alături de Filip Georgescu, că este ultima dată când candidează. Adevărata problemă a dumnealor îmi pare a fi testul cu electoratul, fiindcă structura electoratului s-a schimbat, aşteptările acestora s-au schimbat, iar alegătorii îşi doresc candidaţi tineri, nepătaţi, necontaminaţi, neşantajabili şi cu dorinţă de a pune osul la muncă!

    La cine vă referiţi?
    Pot acum să dau doar numele celor consider că sunt legitim pe colegiile lor: Constantin Tămagă, Mircea Drăghici, Şerban Valeca şi Radu Vasilică.

    Aţi spus, la Goleşti, că „simt că nu ne mai facem bine”, referindu-vă la PSD. De ce boală suferă partidul?
    Boala de care suferim este diferenţa mult prea puternică dintre cei care au dovedit loialitate, muncă, expunere şi cei care sunt promovaţi fără să merite.

    „Mi-am câştigat dreptul de a vorbi”

    Nu vă este teamă că această reacţie a dumneavoastră va supăra?
    Îmi asum această bătălie internă, fiindcă este nevoie de o adevărată reformare şi ameliorare a structurilor şi a claselor politice. Consider că în 17 ani de muncă mi-am câştigat dreptul de vorbi, consider că este corect să te baţi pentru nişte principii şi să nu te „adaptezi la mediu”. Statutul partidului, în acord cu regulile Internaţionalei Socialiste, impune promovarea femeilor şi a tinerilor, iar mesajul preşedintelui Victor Ponta este foarte clar: întinerirea organizaţiilior cu oameni de partid care să nu cedeze presiunilor să nu fie şantajabili. Dar argumentul forte pe care îl am este voinţa alegătorilor şi voinţa oamenilor de partid. Care cer vehement altceva.

    Apropo de oamenii de partid… Aţi vorbit vu aceştia? Ce susţinere aveţi în demersul dumneavoastră?
    Categoric că am discutat. Consider că în această bătălie fac front comun în jurul meu de la simpli membri de partid la preşedinţi de organizaţii, de la aleşi locali, consilieri locali, judeţeni şi până la primari. Nu sunt doar purtătorul meu de cuvânt, sunt şi purtătorul de cuvânt al acestor oameni.

    Dar ei de ce nu au curaj să vorbească?
    Atât în interiorul partidului, cât şi în mediul public, dacă urmărim cu atenţie mesajele din ultima perioadă, sunt voci puternice care susţin aceleaşi teme ca şi mine.

    „Pentru un tânăr, este greu să reziste şi să răzbată”
    Cam cât trebuie şi cât ar trebui să aştepte un tânăr până să fie promovat în PSD?
    Eu îmi doresc un partid drept, care să ofere aceleaşi şanse pentru orice membru, fie că este tânăr, mai în vârstă, bărbat sau femeie. Consider că ar trebui să avem omul potrivit la locul şi la momentul potrivit. Bătălia politică este dură, iar PSD este un partid cu multe valori. Pentru un tânăr este greu să reziste şi să răzbată. În 2012, dintre persoanele care şi-au depus intenţia de candida, eu şi cu Dorin Mărăşoiu ne facem munca politică şi administrativă de foarte mulţi ani şi, din punctul meu de vedere, acum şi noi ar trebui să ne aflăm printre cei desemnaţi, absolut meritoriu.

    „Nu permit nimănui să mă calce în picioare”
    Aţi propus la Goleşti ca un parlamentar să nu aibă mai mult de 3 mandate. De ce?
    Sunt colegi, precum domnul preşedinte executiv Tudor Pendiuc sau preşedintele de onoare Filip Georgescu, care au afirmat că două mandate de parlamentar sunt suficiente pentru a demonstra ce poţi. Consider că în cazul unora dintre parlamentarii care au depăşit perioada celor două mandate a fost suficient pentru a-şi arăta ineficienţa, consider obligatoriu din partea noastră să le transmitem explicit că ar cam fi cazul să îi lase şi pe alţii şi de bun simţ ar fi să facă un pas înapoi. În concluzie, rezoluţia pe care am adus-o în dezbatere la întâlnirea USL de la Goleşti şi pe care o voi duce şi în dezbaterea colegilor din organizaţiile locale, la fiecare din consultările din colegii, este maximum 3 mandate pentru un parlamentar.

    Dacă nu veţi reuşi în acest demers ce veţi face?
    Sunt dispusă să duc această luptă până la capăt, indiferent de riscurile la care mă expun. În 17 ani de politică, am dus multe bătălii, atât în interiorul partidului, cât şi cu adversarii politici. Lupte care mi-au lăsat multe cicatrice, dar de fiecare dată aceeaşi credinţă că numai luptând pentru principiile tale, numai având curajul să spui ferm, apăsat, argumentat şi corect ce gândeşti poţi să reuşeşti să schimbi nişte mentalităţi şi să schimbi ce e rău făcându-ţi datoria să fie puţin mai bine. În toţi anii aceştia am văzut, înţeles şi ştiu suficient de multe încât să nu permit nimănui să mă calce în picioare pe mine şi principiile mele şi să fac vreun pas înapoi în faţa cuiva.

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3