NOR CURIER 930X122

simona_bucura_oprescu02

Simona Bucura Oprescu: „Singurul Dumnezeu pe care il avem este cetateanul”

Simona Bucura Oprescu implineste in curand 7 luni de cand se afla in functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Arges. Ajunsa in aceasta postura intr-o situatie delicata, imediat dupa moartea fostului vice Florea Costache si in contextul problemelor de sanatate si cu justitia pe care le are seful PSD Arges si de la Consiliu, Constantin Nicolescu, Simona Bucura Oprescu a trebuit sa faca fata unor situatii dificile, uneori chiar singura. Cum s-a descurcat, cum i s-a parut si ce alteapta in continuare de la aceasta functie? Aflati in interviul urmator…

Cum au trecut aceste luni pentru dumneavoastra?
Trebuie sa recunosc ca in aceasta perioada nu am avut doua zile care sa fie la fel. Este totul provocator si incitant, este si o responsabilitate mare, dar, in acelasi timp, trebuie sa spun ca este mai greu decat mi-am imaginat initial ca va fi.
De ce?
Anvergura problemelor, tensiunea in care se lucreaza uneori, tensiunea unor activitati care trebuie realizate intr-un anumit timp, dar care – toate se aduna. In plus, incrancenarea care vine dinspre partea politica, desi aici este o activitate de administratie, se rasfrange asupra noastra, a oamenilor din administratie. Intr-un cuvant, este greu. In acelasi timp, sunt si momente cand ai satisfactia ca ai reusit sa misti ceva. Dar ca sa misti ceva trebuie sa faci eforturi mult mai mari decat ar fi normal.

„Am incercat sa misc mentalitatea”

Ce ati „miscat” in aceste luni de cand ati preluat functia?
Domeniile de care eu raspund sunt invatamant, cultura, agrement, activitati socio-culturale. Inca de la inceput am incercat sa misc mentalitatea, in sensul de a incerca sa fac in asa fel ca echipele pe care le am in subordine – atat cele din aparatul propriu, cat si de la institutiile subordonate – sa aiba o atitudine mai dinamica, mai transparenta si cu un ritm cat mai rapid de desfasurare a activitatilor. In acelasi timp, am incercat sa ii motivez pe oamenii din jurul meu, astfel incat fiecare dintre dansii sa puna un pic din sufletul lor, sa nu priveasca activitatea doar ca pe un job.

Proiecte concrete?
Primul proiect pe care l-am realizat nu este foarte mare din punct de vedere al finantarii, a fost legat de tablourile din copaci, primul eveniment de scoatere a culturii in strada. Ulterior am perseverat si au mai fost si alte activitati similare, domnii si domnitele la Noaptea Muzeelor, „Amintiri din Argesul de altadata”. Am incercat sa folosim toate aceste obiecte rezultate din tabere de creatie, de exemplu, unele se regasesc si in Consiliu acum. Sarbatorile Argesului si Muscelului au fost pentru mine si un examen. Cred ca nu dau dovada de lipsa de modestie daca spun ca au fost un succes. Nu in ultimul rand, ultima activitate desfasurata – celebrul deja proiect „Primul Ghiozdan” pe care, in pofida tuturor piedicilor care ni s-au pus, am reusit sa il ducem la sfarsit in sensul ca ne-am facut datoria mai mult decat ca simpli alesi, ne-am facut datoria ca oameni. Fiindca donandutne indemnizatia am reusit sa dam tuturor micutilor din clasa I un set minim de rechizite la inceperea noului an scolar. Dincolo de orice comentariu, zambetul micutilor si bucuria care se citea in ochii acestora cred ca nu pot fi contestate in niciun fel de nicio institutie.

„Este o impietate sa ne referim la Sarbatorile Argesului si Muscelului ca la o actiune cu caracter politic”

Va referiti la contestarea dinspre Prefectura a programului…
Nu as vrea sa nominalizez, deoarece, pana la urma, nu acesta este rolul meu, de arata cu degetul. Sper ca, in timp, toata aceasta incrancenare sa se diminueze si cei care fac administratie, indiferent daca sunt in functii alese sau in functii numite, si ma refer aici si la institutiile deconcentrate, toti cei care isi iau salariile din taxe si impozite trebuie sa inteleaga ca singurul Dumnezeu pe care il avem este cetateanul. Toate celelalte sunt doar prostii care, la un moment dat, vor fi dovedite ca atare. Trebuie sa incetam cu maniera de a judeca activitatile publice in functie de persoane sau de institutii agreate sau nu.

Dar si despre Sarbatorile Argesului si Muscelului s-a spus ca a fost tot una cu caracter politic…
Din punctul meu de vedere, este o impietate sa vorbim in acesti termeni. De exemplu, titlurile de cetateni de onoare sau de Fiu ori Fiica ai Argesului au fost conferite pe baza de punctaj, indiferent de ce parte a baricadei politice s-ar afla. Nici nu a fost trecut in grila de punctaje un asemenea criteriu! Ar trebui sa fim mai precauti in a face tot timpul trimitere la politica. Pentru ca actiuni importante sunt etichetate de o parte sau de alta a baricadei. E mai important ce facem ca oameni de administratie si nu cine a facut, de ce a facut…De fiecare data incercam sa punem aceasta eticheta, lucru care nu cred ca este corect.

„Mi-as dori sa intalnesc mai multi OAMENI in jurul meu”

Care a fost in aceste luni cea mai mare dezamagire sau problema cu care te-ai confruntat?
Din pacate, au fost mai multe decat m-as fi asteptat. Ceea ce nu-mi place este ca ne-am pierdut omenia si ca nu ne asumam pe noi insine nici ca oameni, nici ca activitate publica. Mi-as dori sa intalnesc mai multi OAMENI in jurul meu…

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3