Donaris 930 x 122

medic

Spitalele din Arges, nici la minister, nici la CJ Arges

Consiliul Judeţean Argeş, întrunit în şedinţă extraordinară, vineri, a adoptat hotărârile prin care au fost preluate gestiunile actelor medicale ale celor 14 spitale din judeţ de la minister.

Pentru că legislaţia dată de guvernanţi şi protocolul de predare- preluare a gestiunii este neclar, s-a ajuns în situaţia absurdă în care PDL s-a abţinut, iar PNL şi PSD au votat “pentru”. Primii, pentru că, deşi erau responsabili pentru votul lor, au trebuit să stea drepţi, căzând în situaţii jenante, în faţa ordinului de partid. Care partid, aflat la
guvernare, face descentralizare după ureche. Ceilalţi, pentru că au vrut să se asigure că nu se trezesc cu datorii imposibil de acoperit, au votat aproband un articol in plus in care Guvernul este obligat sa achite toate datoriile pana la preluare.

Opoziţia a vrut, Puterea s-a abţinut

Şedinţa a fost una însă extrem de tensionată. Toate hotărârile CJ Argeş, prin care se decidea preluarea gestiunii, au conţinut un articol prin care se stipula: “Consiliul Judeţean Argeş nu îşi asumă responsabilitatea cheltuielilor angajate de unităţile sanitare în perioada 1 aprilie 2010, până la data semnării efective a protocolului de predare – primire. Cheltuielile prevăzute la alin.1(n.r.- datoriile) sunt în sarcina exclusivă a Guvernului României şi vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat către bugetul judeţean, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, conform prevederilor art. V din OUG nr. 48/2010”. Acest articol a rupt firul întregii şedinţe.
Suspend şedinţa şi plecăm acasă! Nu luăm găina voastră moartă!

Preşedintele Consiliului Judeţean, care a fost mandatat prin adoptarea acestor
hotărâri să semneze preluarea gestiunii spitalelor, a declarat că fără acest articol nu va fi de acord cu semnarea protocolului. Anca Alexandrescu, directoarea DSP Argeş, a precizat că şi-ar fi dorit ca respectivul articol să nu se regăsească în  contractul de preluare a gestiunii, ci într-o anexă. “Dacă noi nu punem nicio condiţie, atunci cei care sunt la putere acum şi au banul pot spune că le-aţi luat, atunci să fiţi sănătoşi. Şi aşa nu ştim care vor fi sursele financiare nici din momentul în care le vom prelua. Ştim datoria la fiecare spital. Tot ce s-a angajat ca datorie, există din contracte de dinainte de preluare, deci datoriile au fost făcute. Noi, dacă preluăm aceste datori şi trebuie să le plătim, nu avem bani pentru ele pentru că nu avem prevedere bugetară. Ştie şi ministrul că în ordonanţă nu ne-a fost indicată sursă de finanţare. Noi preluăm managementul şi gestiunea patrimoniului, iar finanţarea a rămas în continuare la minister şi CAS. Fără să am acest articol, nu semnez niciun protocol!”, a precizat Nicolescu.
La primul punct de pe ordinea de zi, toţi cei opt consilieri PDL s-au abţinut. Dan Bica a explicat că abţinerea se datorează faptului că nu se ştie dacă, având acest articol în plus, ministrul va mai semna acordul. Bogdan Ivan a intervenit, menţionând că protocolul a fost aprobat într-o formulă de minister şi este posibil ca, având un articol în plus, ministrul să nu îl mai aprobe. A propus trecerea lui la amendamente. În acel moment, Anca Alexandrescu a precizat că nu este abilitată să semneze protocolul cu articolul suplimentar, până nu primeşte acordul minsitrului Sănătăţii. A fost momentul în care Constantin Nicolescu a fost pe punctul de a suspenda şedinţa. Deci votăm degeaba? Aici sunt hotărâri ale Consiliului Judeţean, noi respectăm legea, adică acest ordin şi ordonanţa de urgenţă, dar este o hotărâre a unei administraţii publice locale care este autonomă. Nu se poate să stăm sub dictatura unui ministru. Nu ne poate spune să acceptăm orice. Luăm spitalele, nu este nicio problemă, dar vrem să fie fixat clar în acord că datoriile nu sunt problema noastră. Nici eu şi nici directorii spitalelor sau Consiliile de Administraţie nu suntem nebuni să acceptăm să luăm zeci de miliarde datorii, ca să nu avem de unde le plăti. Vă abţineţi? Nu vreţi să semnaţi? Suspend şedinţa, şi când ministerul pune lucrurile în ordine, votăm din nou!”, a fost reacţia lui Nicolescu.  Sedinţa a continuat la intervenţia altor consilieri PSD şi PNL. În continuare, PDL s-a abţinut.

Final cu suspans

CJ Argeş a aprobat şi reprezentanţii în Compartimentul de management al unităţilor sanitare publice din subordinea Consiliului Judeţean Argeş. Finalul…rămâne în suspans. Hotărârile CJ Argeş rămân finale, urmând ca în acest weekend sau luni, conducerea DSP trebuie să cunoască dacă este mandatată să semneze sau nu protocolul. Dacă protocolul va fi semnat, de luni, pentru toate spitalele vor fi semnate aceste documente. Dacă nu, atunci conducerea ASP trebuie să vină cu o soluţie, astfel încât CJ Argeş să se reunească într-o nouă şedinţă pentru modificarea hotărârilor luate ieri. Cert este că stipularea scrisă a celor care trebuie să achite datoriile nu este negociabilă din punctul de vedere al autorităţilor judeţene.
Cred că nu au vrut să ia spitalele Anca Alexandrescu consideră că integrarea respectivului articol, deşi Guvernul îşi asumase răspunderea pentru achitarea datoriilor, a fost de fapt o formă prin care CJ Argeş a încercat să refuze preluarea spitalelor. De partea cealaltă, consilierii judeţeni au susţinut că este o măsură de precauţie. Cert este că luni, ministerul Sănătăţii ar trebui să anunţe dacă protocolul, în forma aprobată în Consiliul Judeţean, va mai fi semnat sau nu. “Eu am văzut de vineri dimineaţă că s-a modificat forma protocolului, prin adăugarea acelui articol care stipulează expres că datoriile până la 1 iulie vor cădea în răspunderea Guvernului. Am întrebat la minister dacă pot semna sau nu. Mi s-a răspuns că şi dacă îl semnez,  având în vedere că forma a fost modificată, protocolul este nul. Practic a fost o formă îmbrăcată de a refuza preluarea spitalelor, dând vina pe noi. Eu sunt de acord, şi astfel se poate face, cu amendamente şi obiecţiuni, dar nu cu modificarea formei protocolului, care este un tip unitar pentru toate judeţele din ţară, aprobat fiind prin ordinul ministrului şi ordonanţa de urgenţă. În plus, se stipulează clar în ordonanţă că nu poate fi responsabil consiliul judeţean sau consiliul local de datoriile făcute până la
preluare. Mai mult, nu există datorii de la Minister, care acordă bugete pe programe. Datoriile sunt de la Casa de Asigurări de Sănătate. Cele mai mari probleme sunt la Spitalul Costeşti şi la Spitalul Judeţean, acolo unde datoriile au depăşit arieratele. Bugetul CAS este aprobat în Parlament. La aceastea adăugăm şi menţiunea că fiecare spital are entitate juridică de sine stătătoare, iar fiecare manager este răspunzător de cum a gestionat activitatea la spitalul pe care îl conduce. Eu voi trimite luni un fax către minister, cu noua formă aprobată de Consiliul Judeţean Argeş, pentru a vedea ce răspuns primesc. Încă o dată, nu a fost o problemă de fond, ci una care ţine de faptul că a fost modificată forma unui protocol”, ne-a precizat Anca Alexandrescu, directoarea DSP Argeş.

Ce datorii au spitalele care ar urma să fie preluate de CJ Arges
1. Spitalul Judeţean de Urgenţă (datorii de 31.905.000 lei),
2. Spitalul de Pediatrie (datorii de 2.844.060 lei)
3. Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ilie” din Piteşti (datorii de 330.230 lei)
4. Spitalul de Pneumoftiziologie din Câmpulung (datorii de 493.410 lei  )
5. Spitalul de Boli Cronice din Rucăr (datorii de 91.100 lei)
6. Spitalul de Recuperare din Brădet (datorii de 386.280 lei)
7. Spitalul „Dr. Papahagi” din Domneşti (datorii de 327.590 lei),
8. Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei” din Valea Iaşului (datorii de
577.390 lei )
9. Spitalul de Geriatrie şi Boli Cronice „Constantin Bălăceanu Stolnici” din
Ştefăneşti (datorii de 396.690 lei )
10. Spitalul „Dr. Ion Crăciun” din Călineşti (datorii de 378.360 lei)
11. Spitalul de Pneumoftiziologie din Leordeni (datorii de 495.060 lei )
12. Spitalul Orăşenesc „Regele Carol I” din Costeşti (datorii 1.007.270 lei )
13. Spitalul de Boli Cronice din Mozăceni (datorii de 137.680 lei)
14. Spitalul de Psihiatrie „Sf. Maria” din Vedea (datorii de 729.370 lei ).
{loadposition inside}

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA