New Profesional Consult 930 x 122

ziare

Studenții de la Jurnalism, despre presa actuală: „Ne deranjează tabloidizarea!”

Chiar dacă meseria de jurnalist nu este deloc una ușoară, ci chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism și care aduce noi provocări în fiecare zi, sunt mulți tineri care își doresc să urmeze această carieră. În presă nu există monotonie. Faci zilnic ceva diferit, întâlnești mereu oameni noi, cu povești diferite.

Georgiana Andrei este studentă a Facultății de Jurnalism a Universității din Pitești. Își dorește să lucreze ca jurnalist și spune că este pregatită pentru asta. E de părere că studiile te ajută în fundamentarea noțiunilor de bază și îți pot deschide anumite portițe de intrare în industria mass-media: „Jurnalismul pe care noi, studenții, îl practicăm deja în diverse instituții de presă sau chiar pentru site-ul Universității este de bună calitate, etic și captivant pentru publicul nostru. Cadrele universitare ne-au oferit pregătirea teoretică de care aveam nevoie, însă ne-au și îndrumat spre a ne găsi locul pe piața muncii, în funcție de abilitățile și pregătirea fiecăruia dintre noi. Jurnalismul este un domeniu palpitant, de care nu te poți plictisi niciodată, o meserie în care întotdeauna apar noi provocări”.

La rândul ei, Roxana Nedelcu, studentă la Specializarea Jurnalism, consideră că în ultimii ani presa a suferit o ușoară tabloidizare. Pentru o audiență mai mare ziarele aduc publicului ceea ce caută, chiar dacă asta înseamnă să renunțe la jurnalismul de calitate: „Din punctul meu de vedere, presa actuală are multe lucruri de corectat. Pe mine mă deranjează această tendință de tabloidizare. Cred că românii au nevoie de educație și cultură, au nevoie să fie șlefuiți. Ca viitor jurnalist, doresc să mă specializez în direcția publicațiilor pentru copii. Cred că în felul acesta aș putea să-mi respect principiile și să duc acest tip de publicații într-o altă direcție”.

Pentru a practica meseria de jurnalist trebuie să îți placă și să te implici. Să ai încredere în tine, să comunici foarte mult și să știi să fii obiectiv. „Mulţi consideră că a fi jurnalist nu e mare lucru, că oricine are inspiraţie şi se pricepe la scris poate să devină jurnalist. Că nu îţi trebuie cine ştie ce pregătire. Un carnet pentru însemnări, mult timp liber și poţi deveni reporter… Eu personal consider că secretul e să-ţi placă să faci jurnalism, să vezi cum din vorbele şi ideile tale se plămădeşte un produs care-i bucură pe cei care-l privesc, indiferent că este vorba despre presa locală sau națională. Dacă faci jurnalism doar de dragul de a deveni cunoscut şi de a ţi se cere autografe pe stradă, ratezi. Pot spune că presa îi iubeşte pe cei care o iubesc, nu pe cei care o folosesc”, ne spune Mădălina Iosif, studentă în anul III la Jurnalism, la Universitatea Pitești.

PIZZERIA SAPORI 555 222
eurial 570×90