EcoMoto 930×122

culturi

SUPERSTIȚII LEGATE DE NUMERE ÎN DIFERITE CULTURI

Superstiții legate de numere în diferite culturi.

Citiți și: Anunț de la Înmatriculări Auto

Superstiţiile sunt definite ca fiind orice tip de practică sau convingere considerată iraţională. Acestea pot fi bazate pe ignoranţă, neînţelegerea ştiinţei, frica de necunoscut sau chiar şi credinţa în soartă sau magie. În ciuda faptului că termenul a fost folosit pentru prima dată cu această semnificaţie abia în secolul 15, ideea de superstiţie există încă din antichitate.

Deseori superstiţiile sunt asociate cu obiceiurile legate de zilele de sărbătoare din diferite culturi, însă o latură la fel de importantă a acestora este cea a cifrelor şi numerelor. Majoritatea dintre acestea sunt restrictive şi posedă un aspect negativ, iar cei care cred în superstiţii îşi schimbă comportamentul în funcţie de situaţia ivită.

În anumite clădiri, superstițiile au influențat omiterea numerotării unor etaje.

Numerele au avut dintotdeauna o însemnătate profundă pentru oameni, iar faptul că superstiţiile legate de acestea ajung deseori să reprezinte o puternică influență în viaţa de zi cu zi este deja foarte bine cunoscut. Domeniul în care acestea prezintă cea mai mare importanţă este cel economic, deoarece afacerişti de oriunde din lume pot lăsa o superstiţie să dicteze rezultatul unei situaţii incerte.

Datorită existenţei superstiţiilor încă din vremurile antice, aceste „numere speciale” au, de asemenea, o mare importanţă pentru pasionaţii jocurilor de cazinou. Mai mult decât atât, prezența acestora în domeniu a fost subliniată şi prin integrarea lor în diferite jocuri, precum clasicele aparate mecanice.

Numere precum 4, 7, 8 sau 13 pot prezenta diferite semnificaţii în funcţie de domeniu şi cultura regiunii. Spre exemplu, numărul 4 are o semnificaţie pozitivă pentru vestici datorită faptului că în natură majoritatea elementelor sunt prezente în grupări de câte patru. Însă în ţările asiatice acesta are o „putere” atât de negativă încât a ajuns să fie exclus din componenţa numerelor de telefon, a preţurilor şi chiar a etajelor clădirilor.

Un alt exemplu care subliniază diferenţa dintre culturi când vine vorba despre acest tip de superstiţii este cel al numărului 666. Notorietatea acestuia este strâns legată de simbolistica ocultă din culturile vestice. Pentru chinezi, însă, acesta este considerat ca fiind cel mai norocos număr, datorită similarităţii cuvântului pentru cifra „6” cu cel pentru „flux” sau „liniştit”.

Numărul cel mai des asociat cu experienţe negative şi întâmplări regretabile este cu siguranţă 13. Reputaţia acestui număr controversat îşi are originile într-un mit nordic, moartea unuia dintre zei urmând imediat după sosirea celui de-al 13-lea. Frica faţă de acest număr („triskaidekafobie”) este una foarte bine cunoscută, fiind deseori asociată cu aspecte negative în cultura pop, în filme, muzică sau cărţi. Aceasta este luată în considerare și de către unii arhitecţi americani, în planurile blocurilor înalte deseori lipsind etajul cu numărul 13.

Cei care cred cu tărie în superstiţii legate de numere au considerat că cele impare sunt norocoase, iar cele pare reprezintă opusul. Cu toate că nu există o explicaţie concretă pentru această superstiţie, poate fi atribuită faptului că numerele pare sunt divizibile, astfel pierzându-şi din putere şi încărcătura spirituală.

Diferenţele dintre culturi sunt evidente, unele companii americane pierzând sume considerabile în zilele de vineri 13, în timp ce pe continentul asiatic acestea profită din includerea numerelor norocoase în serviciile şi produsele lor.

Fie că a fost datorită folclorului, similarităţii cuvintelor sau simbolisticii atribuite, puterea din spatele numerelor poate influenţa în mod pozitiv sau negativ deciziile oamenilor în nenumărate situații.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3