930 x122 grota rece

NIRA_LEE

Tânără de 24 de ani, locotenent în armata israeliană, în Fâșia Gaza

Un cititor al epitesti din Phoenix-Arizona (Statele Unite ale Americii), Octavian D. Curpaș, ne-a scris despre povestea unei tinere care a ajuns să activeze în armata israeliană. Nira Lee are 24 de ani și este locotenent, făcându-și datoria în zona de frontieră a Fâșiei Gaza.

NIRA_LEE_1Pentru Nira Lee cuvântul „casă” are două înţelesuri: Tempe-Arizona şi Tel Aviv-Israel. Nira s-a născut în Arizona în anul 1988, într-o familie de evrei. A copilărit şi a studiat în oraşul Tempe. A ales, însă, un drum total diferit de toţi colegii şi prietenii ei: s-a decis să se înroleze în armata israeliană. Într-o zi de septembrie, în anul 2000, în campusul universităţii „Arizona State University”, a avut loc un marş paşnic pro-Israel. Deşi era doar în clasa a şaptea, Nira a înţeles că în Israel sunt conflicte faţă de care ea nu trebuie să fie indiferentă. „Îmi aduc aminte înverşunarea incredibilă de la ASU, aici la o distanţă de 10.000 de mile  (aproximativ 16.000 de km) de Orientul Mijlociu. Cred că acela a fost momentul care mi-a stârnit dorinţa de a face mai mult pentru această ţară”, a declarat ea într-un interviu acordat cotidianului „The Arizona Republic”.

NIRA_LEE_2În perioada şcolii gimnaziale, când majoritatea fetelor de vârsta ei erau preocupate de băieţi şi de machiaje, Nira studia ebraică, istoria Holocaustului şi originile familiei sale, iar la vârsta de 16 ani a vizitat pentru prima dată Israelul. În perioada în care era elevă la liceul „Dobson High School”, mai exact în clasa a zecea, adolescenta de origine evreiască a pus bazele unei ligi numite „Anti-Defamation League”. NIRA_LEE_4După absolvirea liceului, urmează cursurile unei universităţi din Washington D.C., cu specializare în relaţii internaţionale, concentrându-se pe Orientul Mijlociu şi politica internaţională. La vârsta de 19 ani, Nira Lee urmează timp de un an cursurile Universităţii Haifa din Israel, iar acum, la 24 de ani, este locotenent în armata israeliană, în zona de frontieră a Fâşiei Gaza, purtând uniforma verde oliv a Forţelor de Apărare Israeliene, și coordonează transferul de alimente, îmbrăcăminte şi materiale medicale din Israel în Fâşia Gaza.

NIRA_LEE_5Nira Lee este din fire o luptătoare înnăscută. A trebuit să lupte pentru viaţa ei din momentul în care a venit pe lume la spitalul „Good Samaritan Hospital”, din Phoenix. Fiind născută prematur, cu patru săptămâni mai devreme, Nira a suferit de un sindrom numit „detresă respiratorie neonatală”, caracterizată prin faptul că nou-născutul nu poate să respire normal, deoarece plămânii nu îi sunt complet dezvoltaţi. În primele zile după naştere, medicii i-au sfătuit pe membrii familiei să facă aranjamentele funerare. Cu toate acestea, Nira a sfidat realitatea. A fost pusă pe un aparat respirator pentru aproape 3 săptămâni, timp în care fetiţa nu a deschis ochii, nu a clipit. Când medicii au scos-o de pe aparat, părinţii ei, Marcie şi Barton Lee, au stat cu respiraţia tăiată. S-au rugat cu toţii şi apoi Nira a respirat pentru prima dată singură! „Medicii şi asistentele au spus atunci că este o luptătoare şi iată că a ajuns să devină soldat în armată”, confirmă Marcie Lee, mama Nirei. Tatăl, Barton Lee, este rabin la „ASU Hillel Jewish Student Center” din anul 1972. Având în vedere că ambii părinţi predau studii ebraice la „Arizona State University”, valorile Nirei Lee au fost centrate de timpuriu pe credinţă, compasiune şi dreptate. A revenit din Israel pentru a-şi termina studiile la universitatea din Washington D.C., iar în luna mai 2010, după absolvire, s-a înrolat în armata israeliană.

NIRA_LEE_6Vorbind despre Fâşia Gaza, Nira Lee spune că aceasta este condusă de gruparea teroristă Hamas, care doreşte să distrugă Israelul şi care a aruncat mii de rachete către israelienii civili în ultimii ani. „Forţele de Apărare ale Israelului nu cooperează cu Hamas, de aceea este crucial să menţinem relaţii solide cu organizaţii internaţionale care lucrează cu civilii din Gaza, neimplicaţi în această organizaţie. Zilnic trec graniţa între 250 şi 350 de tiruri, transportând bunuri comerciale”. Nira Lee deţine acum cetăţenie dublă (americană şi israeliană) şi afirmă că după ce s-a înrolat în armata israeliană s-a simţit extrem de singuratică. Incidentele destul de frecvente din zonă, însă, provoacă unitate şi solidaritate aparte între soldaţii israelieni. Adesea, în miez de noapte, se pot auzi rachete trimise din Fâşia Gaza sau câte un autobuz care sare în aer de la o bombă. Având în vedere că în luna octombrie anul acesta serviciul ei militar în zona Gaza va lua sfârşit, Nira Lee îşi propune să-şi completeze studiile de masterat la universitatea din Tel Aviv. Decizia Nirei Lee nu a fost chiar una de moment: s-a datorat spiritului ei moral, dispoziţiei ei spre sacrificiu, dârzeniei şi curajului de a li se alătura celor devotaţi unei cauze, în lupta pentru adevăr.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90