NOR CURIER 930X122

sef_mediu

Trebuie inchise spatiile depozitare gunoaie din mediul rural

Pitesti. 11 septembrie 2009. Agentia de Mediu Arges.
Conform actiunii comune de verificare a stadiului inchiderii depozitelor de deseuri din mediu rural, realizată in luna august 2009, de Agentia pentru Protectia Mediului Arges in colaborare cu Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Arges si Consiliul Judetean Arges, la nivelul judetului Arges au fost identificate 136 de gropi de gunoi.
Suprafata totală ocupată de depozitele rurale este de 25.771 ha, cu un volum de deseuri estimat la  295340 mc.
Controlul s-a realizat la 62 de comune detinatoare de  spatii depozitare a deseurilor, situatia privind stadiul inchiderii se prezinta astfel:
Total spatii de depozitare in mediul rural – 136, din care:
spatii de depozitare inchise – 55
spatii de depozitare sistate (nu se mai depun deseuri) – 39
spatii de depozitare in operare – 42
Potrivit Directorului Coordonator al APM Arges, Mihail Lucian Manoiu „cele 42 depozite de deseuri aflate inca in operare, trebuie sa se inchida pana la 15 septembrie 2009. Dupa inchidere, primariile comunale, trebuie sa concesioneze serviciile de salubritate catre un operator autorizat, iar deseurile colectate se vor transporta la cele 4 depozite ramase in functiune, Mioveni, Topoloveni, Curtea de Arges si Costesti.
Pana la sfarsitul anului 2009 se va pune in functiune prima celula a depozitului ecologic de deseuri de la Albota. Investitia  este componenta a Proiectului ISPA „Managementul integrat al deseurilor solide in judetul Arges”, proiect realizat de Consiliul Judetean Arges.
In mediul rural depozitarea deseurilor se realizează pe amplasamentele stabilite prin hotarari ale consiliilor locale, acestea fiind spatii neamenajate si neautorizate din punct de vedere al protectiei mediului.
in cea mai mare parte a comunelor din judet, depozitarea deseurilor  menajere este realizată necontrolat, neorganizat si deseori in alte locuri decat cele stabilite.
Toate spatiile de depozitarea ale deseurilor menajere din mediul rural, ar fi trebuit inchise si ecologizate pană in data de 16.07.2009, conform Directivei 1999/31/CE privind depozitarea deseurilor, care este transpusa in legislatia romaneasca prin Hotărarea de Guvern nr. 349/2005 privind depozitarea deseurilor”.
Romania a convenit cu UE, un calendar de inchidere a depozitelor neconforme din mediul urban, care se intinde pana in 2017.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3