Eurial 930 x 122

codul_muncii_nou

Vechiul Cod al Muncii, in vigoare pana la sfarsitul lunii aprilie

Noul Cod al muncii limiteaza la 10 zile lucratoare perioada de concediu neintrerupt pe care il pot solicita salariatii. Pana in prezent, angajatii puteau solicita angajatorului o perioada de concediu neintrerupt de cel putin 15 zile lucratoare. Cine mai vrea sa procedeze astfel va trebui sa se grabeasca.

Angajatii care vor sa-si mai ia anul acesta concediu neintrerupt de 15 zile, fara a risca un refuz din partea angajatorului, mai au la dispozitie 27 de zile in care isi pot depune cererea de concediu. Si asta deoarece pe 30 aprilie intrand in vigoare noul Cod al muncii.

Noul Cod al muncii, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament, intra in vigoare din 30 aprilie, fiind publicat deja in Monitorul Oficial, dupa ce legea a fost promulgata de presedintele Traian Basescu.

Codul Muncii a starnit vii proteste atat din partea angajatilor, respectiv a sindicatelor, cat si din partea Opozitiei care a si depus o motiune de cenzura in acest sens. Toate actiunile au fost soldate cu un esec usturator, PDL si aliatii sai reusind sa treaca prin Parlament, prin procedura asumarii raspunderii, acest proiect de lege care a tulburat atat de mult apele in Romania.

Nu atat de mult, insa, incat sa scoata in strada sute de mii de oameni macar, daca nu milioane ca la francezi. E si asta un semn ca societatea este adormita, anesteziata, ca nu ii mai pasa de ce se intampla, si ca Opozitia nu reuseste sa capaciteze interesul maselor in aceeasi masura in care crede ca o si face.

Kaia 555×222
eurial 570×90