Eurial 930 x 122

autostrada-bucuresti-pitesti

Vom plati taxa pe autostrada

Argesenii care obisnuiesc sa faca regulat „naveta” cu masinile personale pe autostrada Bucuresti – Pitesti, dar si cei care merg la mare sau vor circula pe alte autostrazi din tara, vor plati o taxa in plus fata de cea platita pentru rovigneta. Guvernul a inceput procedurile de introducere a unei taxe pentru circulatia pe autostrada, in paralel cu sistemul existent al rovignetei.

Argumentul pentru introducerea acestei taxe este acela ca sumele alocate de la buget si din veniturile Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale nu sunt suficiente pentru intretinerea autostrazilor care vor fi construite cu finantare de la Uniunea Europeana.

Romania are in prezent 320 kilometri de autostrada, iar in perioada urmatoare, prin Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), ar urma sa fie cofinantate din Fondul de coeziune alti 373 kilometri de autostrada, respectiv sectiunile Nadlac-Arad, Arad-Timisoara, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva, Orastie-Sibiu, Cernavoda-Constanta si varianta de ocolire a municipiului Constanta.

In prezent, pentru utilizarea infrastructurii rutiere se percept taxe/tarife care includ impozitul pe masina, taxa de import, rovigneta, acciza pe carburant, tariful de trecere la podurile dunarene, dar veniturile incasate din aceste surse si din amenzile pentru incalcarea normelor privind greutatile admise pe reteaua rutiera sunt utlizate numai partial pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere si operare a retelei rutiere, in particular pentru autostrazi.

Nu degeaba aproape mereu pe autostrada Bucuresti – Pitesti se fac reparatii la…reparatii, iar pe drumurile nationale din Arges gropile sunt la ele acasa. Utilizarea autostrazilor din Romania ar putea fi taxata, din vara anului viitor, cu 3 sau 4 euro pe suta de kilometri.

555 X 222 CAPRA
570×90 MAIA