Donaris 930 x 122

dumnezeu

ZI MARE AZI. CE NU TREBUIE SĂ FACI DE SFÂNTUL ANDREI

Zi mare azi. Ce nu trebuie să faci de Sfântul Andrei. Astăzi creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Citiți și: Pitești. Informare pentru toți locuitorii orașului

Tradiția populară spune că de Sfântul Andrei se pune grâul la încolțit. Se zice că dacă va crește frumos până la Revelion, noul an va fi unul îmbelșugat. Dacă, din contră, nu va crește sau se va usca până la sfârșitul anului, va urma un an greu.

De asemenea, se mai spune că în noaptea de Sfântul Andrei strigoii ies prin sate. Gospodarii ung cu usturoi țărușii de la poartă, ferestrele și pragul ușilor. Totodată, potrivit tradiției populare, animalele prind puterea de a vorbi, iar cine le ascultă va muri. Se mai spune că în această zi lupul devine mai sprinten și că prada nu îi mai scapă. De aceea 30 noiembrie este considerată, în tradiția populară, Ziua Lupului.

Citiți și: MOTIVUL INCREDIBIL PENTRU CARE UN ARGEȘEAN VINDE O ICOANĂ

Potrivit unei alte superstiții, de Sfântul Andrei tinerele își pun 41 de boabe de grâu sub pernă. Dacă vor visa că cineva le fură grâul, atunci se vor mărita.

Ce să nu faci de Sfântul Andrei

-Femeile nu au voie să folosească acul și ața în ziua Sfântului Andrei, deoarece, avertizează tradiția populară, Maica Domnului le va pedepsi. Este o zi sfântă, în care trebuie să ne rugăm și să ne odihnim.

-Nu ai voie nici măcar să îți piepteni părul în această zi de sărbătoare. Conform superstițiilor din popor, dacă astăzi îți vei pieptăna părul și îți vor cădea câteva fire, câte fire vor fi pe dinții pieptănului atâtea ghinioane te vor paște în anul care vine.

-Nu ai voie să muncești deloc în această zi. Trebuie să te odihnești, pentru că, așa cum spune tradiția, oamenii care vor lucra astăzi riscă să se îmbolnăvească și să aibă parte de alte necazuri.

-Persoanele care vorbesc spurcat în această zi sau care îl mânie pe Dumnezeu riscă să se înece, să aibă amețeli sau să își ardă limba de la ciorbă, potrivit acelorași superstiții.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90