NOR CURIER 930X122

speed_of_light

Calatoriile in timp, imposibile

Niste fizicieni din Hong Kong sustin ca au dovedit fara dubiu ca un singur foton nu poate depasi viteza luminii. Astfel, afirma oamenii de stiinta, s-ar dovedi si ca asa numitele calatorii in timp, visul de aur al omenirii, sunt imposibile. Cel putin, pentru moment.

Fizicienii afirma ca au dovedit ca un singur foton respecta teoria lui Einstein conform careia nimic nu poate calatori mai repede de viteza luminii. Ceea ce demonstreaza ca si calatoriile in timp ar fi pura fictiune.

Oamenii de stiinta sunt de la The Hong Kong University of Science and Technology. Echipa a fost condusa de Du Shengwang. „Einstein a spus ca viteza luminii ar fi legea circulatiei suprema in univers sau, mai simplu spus, nimic nu poate calatori cu viteza mai mare”, se arata pe site-ul universitatii.

„Studiile profesorului Du arata ca un singur foton, elemental fundamental al luminii, respecta de asemenea legea circulatiei exact precum clasicele EM – valurile electromagnetice”, se mai arata in raport. Posibilitatea calatoriilor in timp a parut verosimila in urma cu 10 ani cand oamenii de stiinta au descoperit superlumina, mai rapida decat lumina propriu-zisa, respective o propagare a unor pulsuri optice intr-un mediu specific.

S-a dovedit ulterior, insa, ca nu e vorba decat de un efect visual, dar cercetatorii nu au renuntat la idea lor, incepand sa faca verificari pentru a vedea daca un foton poate depasi bariera. Du a pus capat acestor zbateri facand demonstratia de rigoare, si anume ca fotonul nu este mai rapid decat viteza luminii. Demonstratie care nu a mai fost facuta pana acum.

Traducere din Discovery News

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90