- Publicat de: admin
- 15-03-2011, ora 5:09
- Tehnologie
Cand arta si fizica isi dau intalnire in laboratorul…de gatit
Pentru a realiza supercartea sa de bucate „Modernist Cuisine”, Nathan Myhrvold a adunat o echipa de cercetatori si bucatari de varf si a construit cea mai avansata tehnologic bucatarie din cate s-au vazut pana acum. I-au spus, pur si simplu, „Laboratorul de Gatit”. Intesat cu echipament traditional si o varietate impresionanta de dispozitive care mai degraba si-ar fi avut locul intr-un laborator adevarat, „Laboratorul de Gatit” a devenit imediat locul unor cercetari fara precedent legate de fizica…gatitului!
Unele dintre cele mai inedite aspecte ale muncii lui Myhrvold includ sisteme circulatorii de imersie si bai de apa pentru gatitul „sous vide”, tehnica ce l-a plasat pe Myhrvold intr-o lumina a celebritatii mult dorita. Baia ultrasonica, folosita in mod normal pentru curatarea bijuteriilor si a echipamentelor de laborator, a devenit accesoriul cheie in „fabricarea” cartofilor prajiti „de laborator”. (Au folosit-o si pentru ceai). Cuptoru combi, una dintre cele mai puternice dispozitive din bucatarie, poate functiona atat ca un cuptor normal, oferind caldura uscata usor reglabila, dar temperatura si umiditatea pot fi controlate independent datorita abilitatilor bucatarilor nu doar de a coace diverse produse in acesta, ci si pentru a gati in abur.
In locul materialelor de filtrare, „Laboratorul Bucatarie” foloseste o centrifuga pentru separare si extrage ingrediente unice precum unt de mazare, respectiv o cantitate mica de grasime din boabele de mazare. La randul sau, un vaporizator distileaza cantitati mici de uleiuri esentiale; spre deosebire de cele clasice, acesta mentine esentele la o temperatura suficient de redusa pentru a retine substantele volatile care in mod normal ar disparea.
Totul, de la pudre la bucati de morcov, se poate obtine cu ajutorul unui dispozitiv ingenios conceput sa concentreze gustul fara sa incalzeasca mancarea. Si in timp ce Myhrvold si colegii sai pun astfel presiune pe bucatari, nu se bazeaza doar pe versiuni de top ale plitelor. Ei folosesc o autoclava – menita mai mult sa ajute la sterilizarea echipamentelor medicale – pentru a face supa si…paste…
Traducere dupa un articole de Mark McClusky publicat de Wired Magazine