NOR CURIER 930X122

nuclear_clock

Ceasurile nucleare, de 60 de ori mai precise decat cele atomice

O fi lumea in criza, dar cercetatorile si descoperirile importante nu inceteaza. Publicatia New Scientist a anuntat ca s-au facut progrese importante din punct de vedere al masurarii timpului si ca ceasurile atomice nu ar fi cele mai precise dispozitive din lume, asa cum s-a crezut pana acum. Cercetari de data recenta arata ca ceasurile nucleare pot fi mult mai bune.

Concret, ceasurile nucleare ar putea fi chiar de 60 de ori mai precise decat cele atomice. Cum se determina acest lucru? Prin masurarea unor vibratii pe secunda produse de o particula subatomica. Suprematia din punct de vedere al fiabilitatii, asadar, ar putea fi pierduta de ceasurile atomice daca cercetari ulterioare vor confirma primele rezultate.

Ceasurile nucleare sunt mult mai putin expuse la stimuli externi. Pentru ca desi  un ceas atomic masoara un anumit numar de vibratii pe secunda, anumite vibratii exterioare, precum cele generate de campurile electrice si magnetice pot afecta electronii folositi in acest scop, ducand la erori.

Particulele folosite pentru masurarea timpului in ceasurile nucleare pot fi activate cu energie scazuta generata de o lumina ultravioleta, ceea ce nu permite formarea prea multor vibratii de alta natura. Corey Campbell si colegii saide la Georgia Institute of Technology din Atlanta au pus la punct o schema care foloseste lasere pentru controlul orientarii spatiale a orbitelor electronilor in atomi.

Un ceas nuclear controlat in acest fel va genera o eroare de doar o secunda la 200 de miliarde de ani, pretinde echipa, dar inainte ca acesta sa devina realitate trebuie gasita frecventa precisa a luminii necesare pentru activarea nucleului de thorium folosit.

Traducere din New Scientist

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90