EcoMoto 930×122

alon_armor

Glonţul, oprit de o folie de aluminiu

Ceea ce odată părea de domeniul SF, iată că acum prinde viaţă. Practic, nu trece o zi fără să asistăm la descoperiri dintre cele mai interesante. Una dintre acestea este şi „aluminiul transparent”, un material foarte puternic, capabil chiar să oprească un glonţ, şi care a fost menţionat şi în filmul Star Trek IV.

În timp ce oamenii de ştiinţă nu au reuşit să descopere o modalitate de a face aluminiul metalic transparent, aceştia au proiectat o ceramică pe bază de aluminiu care să fie transparentă, şi care este aproape la fel de puternică.

Materialul, oxinitrid de aluminiu, cunoscut sub numele de AION, este de patru ori mai puternic decât sticla de siliciu topit, în proporţie de 85% la fel de puternic ca safirul şi stabil până la o temperatură de 1.200 de garde Celsius.

Materialul gros de 4 centimetri este destul de puternic încât să oprească gloanţe de calibru 50 care pot să penetreze foarte uşor o armură convenţională din sticlă laminată ce are o grosime dublă faţă de acest material.

Cercetarea în ceea ce priveşte oxinitridul de aliminiu a început încă din 1981, ceea ce arată că este posibil ca scriitorii filmului din 1986 să fi preluat ideea aluminiului transparent din ceea ce s-a făcut public până în acel moment. Însă, în zilele noastre acest material poate fi produs în masă.

Sursa: Daily Mail

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90