930×122 CAPRA 5

tren_viteza

Trenuri cu viteza de avion

Deplasarea rapida dintr-un loc in altul este una dintre nevoile timpului present care nu poate fi ignorata de nimeni. Iar japonezii si chinezii par a fi primii care sa lupte contra-cronometru. Pentru aceasta, dupa ce oricum au construit cele mai rapide trenuri din lume, atat chinezii, cat si japonezii planuiesc sa puna la punct mijloace de deplasare si mai rapide.

In prezent, ruta de 515 km (320 mile) de la Tokyo la Osaka este parcursa de trenul-“glont” Shinkansen in doua ore si 25 de minute (si costa si o mica avere, de asemenea). Ei bine, pentru anul 2045 este prevazuta parcurgerea aceleiasi rute in putin peste o ora !

Vorbim de doua dintre cele mai mari si mai importante zone acoperite de retele de metrou din Japonia.  Construirea caii rulante de tip maglev a fost deja aprobata la Tokyo, fiind vorba de un proiect noua trilioane de yeni, adica circa 112 miliarde de dolari. Proiectul a fost propus prima data in 1970, dar s-a renuntat la el din cauza costurilor uriase, de-a dreptul astronomice. Cei mai multi bani se vor da pe o retea complexa de tunele care acopera 60% din ruta.

In 2027 este programata lansarea primelor trenuri Maglev de mare viteza pe ruta Tokyo – Nagoya. Deja acest tip de tren este functional in China, vecinul Japoniei de la Vest.

Shanghai Transrapid a generat pentru clientii sai senzatii tari inca din 2004 cand face curse spre aeroportul Pudong, ajungand la o viteza record de 501 km pe ora. China deja construieste si un tren bazat pe principiul vacuum-ului care sa atinga 1.000 km la ora si care este programat sa fie lansat in cativa ani!

Traducere din Inhabitat

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
New Profesional Consult 570×90