930 x122 grota rece

plafonare prețuri

Toți românii trebuie să știe! Ce se întâmplă cu facturile la energie

Începând de la 1 aprilie, preţurile la energie şi gaz vor fi plafonate şi compensate timp de un an de zile, a anunțat, luni, premierul Nicolae Ciucă.

Citiți și: Noua listă de alimente cu preț plafonat!

Potrivit acestuia, Guvernul urmează să adopte în această săptămână un set de măsuri privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie şi gaze naturale, precum şi preţurile care vor rămâne valabile până în primăvara anului viitor.

„Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie şi gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie.

Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.

Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a declarat Nicolae Ciucă.

Aceste măsuri de plafonare a prețurilor la energie vor fi valabile până pe 31 martie 2023.

Un lucru important de menționat este faptul că prețul plafonat la energie electrică depinde de consum, conform unui draft al proiectului de ordonanță. Maximum 0,68 lei/kWh pentru un consum de până în 100 KWh şi maximum 0,8 lei/kWh, pentru un consum cuprins între 100 kWh și 300 KWh.

În ceea ce privește gazele, situația nu este una extrem de clară. În proiect este prevăzut un preț plafonat doar pentru clienții noncasnici – 0,37 lei/kW pentru un consum anual de cel mult 28.000 MWh.

Atenție! Acest draft poate suferi modificări până la aprobarea propriu zisă, care va avea loc săptămâna aceasta.

Foto descriptiv

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3