Donaris 930 x 122

brezaia

Video – Flăcăii din Rucăr au plecat la colindat cu Brezaia

Sărbătoarea Crăciunului se identifică cel mai mult cu colindele.

Citiți și: Argeș. Accident! O autocisternă și o mașină, implicate

 

Astfel, la Rucăr, cetele de flăcăi au pornit Brezaia.

Citiți și: La Rucăr oamenii sunt sfâşiaţi de urşi pe stradă. Localnic: „Cazurile sunt muşamalizate, spun că erau beţi şi au căzut pe drum”

 

Dacă în celelalte zone ale județului Argeș, unul dintre obiceiurile cele mai cunoscute ale copiilor colindători este umblatul cu Steaua, în Ajunul Crăciunului, la Rucăr, zeci de bărbați tineri îmbrăcați în straie populare și cu cojoace mari și grele, pleacă la colindat cu Brezaia, obicei străvechi păstrat în munții Argeșului.

Colindatul cu Brezaia înlocuiește colindul cu Capra.

Zeci de basmele multicolore pe care sunt cusute ciucuri reprezintă veșmintele Brezaiei. Acestea îmbracă un băț înalt care are în vârful său o gură făcută din două bucăți de lemn, sub care se află o bărbiță.

 

Brezaia este însoţită de o ceată zgomotoasă, cu lăutari. Aceștia acompaniază dansul Brezaiei, care sare, se roteşte şi se apleacă, în acelaşi timp clămpănind ritmic din fălcile de lemn.

În Muntenia, acest colind cu măști se face ca semn de îmbelșugare.

Donaris 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90