Donaris 930 x 122

prognoza meteo

Vreme EXTREMĂ! Ciclonul se apropie de România

Vremea face ravagii în România și în Europa. Ciclonul care a pornit din Marea Mediterană nu se lasă şi dă un semnal extrem de îngrijorător.

Citiți și: Temperaturi extreme: Schimbări majore ale vremii de 1 Mai și Paște!

Ieri, 24 mai, ploaia a făcut prăpăd în Pitești. Mai multe zone din municipiul au fost inundate. La mai multe blocuri din oraș a fost nevoie de intervenția pompierilor să evacueze apa.

Meteorologii anunță că furtunile tipice sezonului cald vor apărea în fiecare zi, cel puțin până la finalul acestei săptămâni.

Citiți și: Cât mai ține episodul de iarnă

În următoarele zile, vremea va fi extrem de instabilă.

„Într-adevăr până la sfârșitul lunii mai discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme din perspectiva condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, instabilitate caracterizată prin cantități de precipitații care la nivel local vor depăși 20-25l/m² chiar 30-40l/m².

Vorbim și de intensificări ale vântului cu viteze la rafală care pot depăși 55-60km/h și nu în ultimul rând, izolat, căderi de grindină. În următoarele 2 zile instabilitatea va fi de interes în cea mai mare parte a țării, cu valori ale cantităților de precipitații care pot depăși la nivel local 20-25l/m² și punctiform 30-40l/m² este o perioadă favorabilă acestor condiții de instabilitate.

Pentru că pe măsură ce avansăm spre sezonul de vară, acest tipar de vreme devine un tipar al condițiilor extreme și cu siguranță vom încheia și luna mai, cea mai ploioasă lună a primăverii, într-un tipar de vreme extremă”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Cum va afecta România ciclonul format în Mediterana

„Mediterana începe să fie din ce în ce mai activă. Mediterana, când este activă, determină condiții de instabilitate atmosferică în condițiile în care presiunea rămâne una scăzută. Și atunci vorbim și în asociere cu temperaturile ridicate, de posibilitatea ca aceste fenomene să devină extreme, în condițiile în care ele, cu siguranță, vor face obiectul și atenționărilor meteorologice de tip nowcasting.

Este posibil să creștem gradul de agravare în condițiile în care observăm dinamica modelelor că indică o astfel de probabilitate”, a spus Elena Mateescu.

Foto descriptiv: Gândul

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90