Kaia 930 x 120

asigurare

Anunț de ultim moment despre despăgubiri RCA: ,,Nu se poate pune în discuție”

Anunț de ultim moment despre despăgubiri RCA: ,,Nu se poate pune în discuție”

Citiți și: Se sancționează! Proprietarii de locuințe din România sunt obligați să facă asta!

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a făcut precizări importante privind coplata pentru despăgubirile RCA.

Reacţia vine după ce Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a solicitat Camerei Deputaţilor să renunţe la amendamentele propuse pentru modificarea Legii RCA, care ar introduce coplata, scrie Antena3 CNN.

Citiți și: Atenție! Obligatoriu pentru toți proprietarii de locuințe!

UNSAR a subliniat că conceptul de ,,coplată” pentru polițele RCA nu a existat și nu poate exista.

Conform Directivei europene (UE) 2021/2118 privind asigurările RCA și Codului Civil din România, prejudiciul trebuie reparat integral în baza poliţei RCA.

,,Prețul de piață, așa cum apare definit în proiectul de modificare a Legii RCA, nu poate fi decât acela obținut prin cerere și ofertă și este cel pe care o persoană fizică sau juridică îl acceptă.

Prin urmare, nu va exista nicio coplată,” a explicat UNSAR într-un comunicat.

Definiția propusă pentru „Prețul de piață” este clară.

Aceasta reprezintă prețurile finale de vânzare ale operatorilor economici autorizați, obținute pe baza cererii și ofertei.

UNSAR a menționat că, în prezent, există dispute între asigurători și service-uri privind diferențele între prețul de reparație și despăgubire.

Cu toate astea, terțul prejudiciat nu trebuie să suporte aceste diferențe din propriul buzunar.

În ceea ce privește anunțul COTAR că păgubiții vor fi obligați să semneze convenții de plată cu asigurătorul, UNSAR a afirmat că această afirmație creează o falsă problemă și acuză în mod nefondat operatorii economici de comportamente neconforme.

UNSAR a explicat că sistemul de despăgubiri funcționează în prezent pentru peste un milion de contracte CASCO.

Acesta a mai funcționat în trecut, inclusiv pentru asigurările RCA, timp de peste 30 de ani.

Datele arată că despăgubirea medie plătită pentru fiecare daună este cu aproximativ 30% mai mare pentru service-urile independente care nu au convenții de decontare cu asigurătorii, comparativ cu service-urile reprezentanțelor auto.

Organizația a amintit că, anul trecut, asigurătorii au plătit despăgubiri record în baza polițelor RCA, în valoare de 4,2 miliarde lei.

Acestor sume li se adaugă rezerve de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate și 2,35 miliarde lei pentru daunele neavizate, mai notează sursa citată.

Așadar, noile amendamente propuse la Legea RCA nu introduc conceptul de coplată.

Prețul de piață pentru reparații este stabilit în mod transparent și corect prin mecanismele de cerere și ofertă.

Asigurătorii vor continua să ofere despăgubiri complete și corecte în conformitate cu legislația în vigoare, protejând interesele șoferilor români și asigurând integritatea sistemului de asigurări RCA.

Foto: Descriptiv/hotnews.ro

555×222  MAIA
eurial 570×90