EcoMoto 930×122

    journalist

    Cum se leagă activitatea de gazetar de combaterea şomajului ?

    Am participat vinerea trecută la un eveniment cu adevărat remarcabil, congresul Naţional de Istorie a Presei, ediţia a III- a cu participare internaţională, având ca temă “Presa locală şi regională românească, în context european”, organizat de Universitatea Constantin Brâncoveanu şi Asociaţia Română de Istorie a Presei.

    Calitatea de ziarist

    Academicianul Eugen Simion a binevoit să ne vorbească de profesia de jurnalism, a gazetarilor români şi a luat ca exemplu pe Mihai Eminescu, pornind de la o expresie uzitată de acesta ce se potriveşte mass-media actuală “cine nu e drept nu merită să fie liber”, valabilă oriunde este vorba de scriptură.

    Ziaristica este o corvoadă uriaşă, un chin, ce generează un sentiment de “rău de existenţă” faţă de scris şi chear dacă nu sunt un jurnalist profesionist şi eu în calitate de condeer – scriind cel puţin o dată pe săptămână – ştiu ce înseamnă acest sentiment, şansa mea este că acest rău trece până la urmă şi revin pocăit la condeiul drag.

    Există  în mod sigur un sentiment de participaţiune în calitate de gazetar, către cei cărora mă adresez, fiind solidar la construirea unei lumi româneşti mai bune, “un adevărat câine de pază al democraţiei” cum zicea domnul primar Tudor Pendiuc.

    Calitatea de PFA

    Mii de şomeri din toate colţurile ţări au luat cu asalt bursele locurilor de muncă, în speranţa că-şi vor găsi de lucru, comparativ cu anul 2007 când angajatorii se rugau de ANOFM să organizeze astfel de acţiuii lunare, pentru că nu aveau de unde să ia potenţiali salariaţii. Atunci raportul era de trei locuri de muncă la un solicitant, acum este invers trei solicitanţi pentru un loc de muncă, la nivelul întregi ţări.

    Mă  întreb ce este de făcut ?. În condiţiile în care numărul şomerilor este în creştere iar ţărani nu-şi vor mai putea vinde produsele agricole şi animaliere în piaţa liberă fără a figura ca persoană fizică autorizată la Registrul Comerţului, altfel vor fi nevoiţi să-şi vândă bruma de agoniseală către intermediari pe nimic.

    Soluţia ar fi înfiinţarea cât mai grabnică a unor persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, având ca obiect de activitate: întreţinerea şi repararea autovehiculelor, a vulcanizărilor, prestarea de servicii în alimentaţie -catering- pentru evenimente, repararea dispoziţivelor de uz gospodăresc, a încălţămintelor şi a articolelor din piele, a mobilierului şi a furniturilor casnice, articolelor de uz personal şi gospodăresc, coafură şi altor activităţi de înfrumuseţare, a activităţilor de pompe funebre şi până la activităţi agricole şi de creşterea animalelor.

    Pentru acesta trebuie să se înregistreze la organul fiscal, pe baza formularului “Declaraţie de înregistrare fiscală sau de menţiuni pentru persoane fizice române”, în termen de 30 de zile de la data eliberării autorizaţiei. Să depună declaraţia estimativă de venit, în termen de 15 zile de la începerea activităţii.

    Să  depună declaraţia anuală de venit până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, să-şi calculeze impozitul anual ce rezultă ca diferenţă între veniturile şi cheltuielile realizate înmulţit cu 16% -fără a fi obligat să plătească impozitul minim fie că ai sau nu activitate economică- şi să-l achite până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an fiscal.

    Să  încheie contract de asigurare socială şi să plătescă  lunar la CAS-ul până la sfărşitul lunii, în nume propriu, dacă nu are calitatea de salariat la o altă entitate angajatoare. Să depună declaraţia privind obligaţiile de constituit şi plată la FNUASS şi să plătească CASS trimestrial în procent de 5,5% până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru şi, pentru regularizare, în termen de 60 de zile de la data comunicări deciziei de impunere finală.

    În concluzie, trebuie să accentuăm măsurile de protecţie socială activă în detrimentul celor pasive, să-i învăţăm pe oameni să-şi caute de muncă, să-i ajutăm să-şi schimbe profesia sau să-şi înceapă micile afaceri. Dacă vom reuşi acest lucru, nu numai că vom avea mai puţine ajutoare sociale sau de şomaj de plătit de la buget, dar vom şi încasa taxe şi impozite mai mari.

    Viorel Crăciuneanu

    craciuneanu2002@yahoo.co.uk

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3