NOR CURIER 930X122

gheorghita botarca

MESAJUL PRIMARULUI GHEORGHIȚĂ BOȚÂRCĂ DE ZIUA ORAȘULUI TOPOLOVENI

Astăzi s-au împlinit 599 de ani de la prima atestare a localității Topoloveni, făcută într-un act din 19 iunie 1421, prin care voievodul Radu Prasnaglava întărea Mânăstirilor Cozia şi Cotmeana toate daniile făcute de tatăl său, Mircea.

Citiți și: Accident cu victimă în Argeș! Impact violent

Ar fi fost prilej de mare sărbătoare la Topoloveni dacă vremurile n-ar fi stat sub semnul pandemiei.

Pentru că traversăm o perioadă de alertă, fastul a fost lăsat pe anul viitor, când Topoloveniul va aniversa o vârstă rotundă: șase secole.

Citiți și: Argeș: Act de teribilism! Un bărbat trăiește clipe de groază

Iată ce le transmite primarul Gheorghiță Boțârcă, prin intermediul ePitesti.ro, locuitorilor orașului:

„Le urez tuturor să treacă cu bine peste vremurile astea care ne țin pe toți imobilizați. Am așteptat cu bucurie ziua de 19 iunie, dar pentru că anul acesta n-am putut sărbători așa cum ne-am dorit, speranța noastră se îndreaptă spre 2021, când Topoloveniul va marca 600 de ani de la prima sa atestare, moment pentru care ne-am propus să organizăm una dintre cele mai frumoase zile ale orașului nostru: cu veselie, cu dansuri și preocupări tradiționale, cu o gastronomie locală bine asortată și sperăm ca evenimentul să ne dea ocazia să inaugurăm câteva obiective importante pe care vrem să le realizăm”.

https://www.facebook.com/100010990306746/videos/462971287412544/UzpfSTEwMDAxMDk5MDMwNjc0NjoxMTMzNzA2MDI3MDA1NzMw/?id=100010990306746

În 1810 la Topoloveni erau 24 de case, 53 de bărbaţi şi 38 de femei.

În Monografia localității se arată că:

Cel mai vechi document îl constituie actul din 19 iunie 1421 prin care voievodul Radu Prasnaglava întăreşte Mânăstirilor Cozia şi Cotmeana toate daniile făcute de tatăl său Mircea: sate, bălţi, mori, vii, vămi şi ţigani.

Localitatea Topoloveni s-a format şi s-a dezvoltat într-o regiune naturală complexă, cu factori pedoclimatici favorabili vieţii şi activităţii umane, la întretăierea unor vechi drumuri comerciale şi căi de comunicaţie care asigurau multiple şi permanente legături între câmpie, deal şi munte, între Ţara Românească şi Transilvania, prin culoarul Rucăr-Bran şi defileul Oltului.

La început de secol al XIX-lea, în componenţa localităţii intrau doar satele: Inuri, Topoloveni şi Cârcinovul, care începuse să se dezvolte la drumul Piteştilor: Viţicheşti, Tigăneşti şi Valea Tătarului fiind sate separate.Localitatea Topoloveni are o climă temperat-continentală, de pădure. În lunile de iarnă nu se înregistrează temperaturi foarte scăzute sau viscole puternice, iar verile sunt mai puţin toride.

Flora şi fauna sunt foarte bogat reprezentate, fiind specifice tuturor zonelor de contact dintre deal şi luncă. Flora este reprezentată de către pădurea colinară, vegetaţia de silvostepă şi, azonal, de cea de luncă, iar fauna este caracteristică acestor zone de floră şi anume biotopului de pădure colinară şi, în cea mai mică măsură, celui de silvostepă.Topoloveni s-a dezvoltat ca aşezare la „drumul mare al Piteştilor”, care a avut un rol important pentru dezvoltarea economică, socială, politică şi culturală a Munteniei în epocile medievală, modernă şi contemporană.

În 1810 la Topoloveni erau 24 de case, 53 de bărbaţi şi 38 de femei.

În 1956, comuna Topoloveni avea un total de 3904 locuitori.Până în anul 1968, când au început să se ridice actualele blocuri de locuinţe, pe ambele maluri ale pârâului Cârcinov şi numai în zona localităţii Topoloveni, se afla un zăvoi secular de plopi, cu un frumos parc.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3