Premieră: Se întâmplă azi, 17 martie, la Simularea Evaluării Naționale 2025
Începând de azi, 17 martie 2025, peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a din toată țara susțin Simularea Evaluării Naționale, organizată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în peste 3.500 de unități de învățământ.
Simularea începe cu proba de Limba și literatura română, urmată de Matematică marți, 18 martie, și Limba maternă miercuri, 19 martie, pentru cei aproximativ 10.000 de elevi înscriși.
Evaluarea lucrărilor, realizată digitalizat
Ca și în 2024, lucrările redactate de elevi vor fi evaluate digitalizat, o metodă care asigură corectitudine și transparență în procesul de corectare.
Ministerul Educației pune la dispoziția profesorilor asistenți și evaluatorilor un ghid informativ cu toate detaliile necesare.
Probele încep la ora 09:00, iar elevii trebuie să fie prezenți în săli până la 08:30.
Pentru redactarea lucrărilor, aceștia pot folosi doar pix sau stilou cu cerneală albastră, iar la proba de Matematică, creion pentru desenele de la geometrie.
Corecturile se vor face printr-o simplă linie orizontală, conform indicațiilor profesorilor supraveghetori.
Rezultatele, analizate în fiecare școală
Rezultatele simulării vor fi comunicate pe 31 martie și nu vor fi trecute în catalog, cu excepția cazurilor în care elevii sau părinții solicită acest lucru în scris.
Acestea vor fi analizate în școli prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții și consiliile profesorale, pentru a adopta măsuri de sprijin care să contribuie la îmbunătățirea performanțelor.
Premieră: Se întâmplă de azi, 17 martie, la Simularea Evaluării Naționale 2025
Ministerul Educației subliniază că simularea are rolul de a familiariza elevii cu condițiile unui examen real și de a contribui la optimizarea rezultatelor finale de la Evaluarea Națională.
Obligativitatea profesorilor de a evalua lucrările
În premieră, profesorii care predau disciplinele de examen sunt obligați să participe la evaluarea lucrărilor, conform unei înștiințări transmise de un inspectorat școlar.
,,Stimați colegi, ca urmare a precizărilor Ministerului Educației și Cercetării și a celor din cadrul Consiliului inspectorilor de astăzi, 10 martie 2025, vă informăm despre obligativitatea participării la etapa de evaluare a lucrărilor din cadrul simulărilor naționale ale examenelor a tuturor cadrelor didactice care predau discipline de examen la clasele a VIII-a, respectiv a XII-a/a XIII-a.
În situația în care există profesori care refuză participarea, directorul unității de învățământ va trimite către ISJ o notă explicativă, însoțită de declarațiile sau informările respectivilor colegi, pentru a menționa clar motivele neparticipării”, se precizează în document, potrivit edupedu.ro.
De asemenea, MEC a transmis că în etapa de evaluare nu există conceptul de „incompatibilitate”, deoarece lucrările sunt distribuite aleatoriu prin intermediul platformei digitale de evaluare.
Digitalizarea evaluării reprezintă un pas important în modernizarea sistemului educațional românesc, eliminând eventualele subiectivități și asigurând un grad ridicat de corectitudine.
Ministerul Educației continuă astfel demersurile pentru eficientizarea procesului de examinare și evaluare, punând accent pe obiectivitate și transparență.
Simularea Evaluării Naționale 2025 reprezintă, așadar, nu doar un test al cunoștințelor elevilor, ci și o verificare a sistemului digital de corectare, înainte de organizarea examenului propriu-zis în luna iunie.
Sursă: edupedu.ro
Foto: Descriptiv/romaniatv.net