930×122 CAPRA 5

program rabla

10.000 de lei pentru peste 50.000 de români

10.000 de lei pentru peste 50.000 de români

Citiți și: Argeș. Autoritățile avertizează: nu faceți aceste lucruri!

Ministerul Mediului vine cu un nou program de care ar urma să beneficieze peste 50.000 de români.

Programul ,,Rabla pentru sobe” este menit să ofere maximum 10.000 de lei pentru persoanele care vor să își înlocuiască sobele uzate cu unele moderne.

Citiți și: Pompierii ISU Argeş avertizează: „De la coşul de fum, poţi rămâne iarna-n drum!”

,,Pentru prima oară lansăm în consultare publică un program de finanțare care își propune să înlocuiască sobele vechi, cu randament ineficient, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot crește randamentul la peste 80%. Ne dorim ca acest program să diminueze cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim să avem și un aer mai curat„, a declarat, miercuri, ministrul Mircea Fechet, conform Antena3 CNN.

Programul pilot se adresează localităților din zonele montane aflate în 28 de județe, inclusiv Argeș.

Județele vizate sunt:

– Alba, Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vrancea și Vâlcea.

Pentru program, bugetul total inițial este de 500 de milioane de lei.

10.000 de lei pentru peste 50.000 de români

Acesta acoperă costurile pentru aproximativ 50.000 de sobe, adică o dotare cu 50 de sobe pe comună.

Concret, proiectul prevede că se finanțează 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.0000 de lei, inclusiv TVA., mai notează sursa citată.

Sobele achiziționate trebuie să aibă o putere nominală cuprinsă între 8 și 35 KW, cu un randament de minimum 80%.

,,Primăriile se înscriu în program prin Administrația Fondului de Mediu, AFM. După publicarea listei cu primăriile acceptate, persoanele fizice care doresc să-și înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se pot înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Cei înscriși vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă”, se menționează în textul proiectului.

Foto: Descriptiv/infofinanciar.ro

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3