pizzeria sapori  930 122

categorie B

Absolut interzis! De ce categorie de permis ai nevoie pentru așa ceva

Absolut interzis! De ce categorie de permis ai nevoie pentru așa ceva

Citiți și: Indicator rutier nou care dă bătăi de cap! Poți primi o sancțiune de coșmar!

Șoferii care doresc să tracteze o remorcă sau o rulotă trebuie să fie conștienți de reglementările privind categoria de permis auto necesară.

Aceste reglementări sunt esențiale pentru a asigura siguranța pe drum și pentru a evita sancțiunile legale.

Citiți și: Greșeala comună care îți poate aduce amenzi!

Iată principalele reguli de care trebuie să țină cont:

Permisul de Categoria B:

– Remorci ușoare: Titularii unui permis de conducere de Categoria B au dreptul să conducă un ansamblu format dintr-un autovehicul din Categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată (MTMA) nu depășește 750 kg.

– Ansamblu autovehicul + remorcă: Greutatea totală combinată a autovehiculului și a remorcii nu trebuie să depășească 3.500 kg. De asemenea, masa maximă a remorcii nu trebuie să fie mai mare decât cea a vehiculului care o tractează.

Permisul de Categoria BE:

– Remorci mai grele: Dacă masa totală maximă autorizată a remorcii depășește 750 kg și/sau greutatea totală combinată a ansamblului depășește 3.500 kg, șoferii trebuie să obțină un permis de Categoria BE.

– Greutate totală permisă: Categoria BE permite conducerea unui ansamblu cu o greutate totală de până la 7.000 kg.

– Obținerea permisului: Necesită un curs de formare care include ore de practică la volanul unui vehicul cu remorcă. Cursul durează aproximativ o săptămână.

Reguli suplimentare:

– Viteza maximă permisă: Pe autostradă, drum expres sau drum național, viteza maximă permisă pentru ansamblul vehicul-remorcă trebuie să fie cu 20 km/h mai mică decât limita legală.

– Amenzi pentru nerespectarea regulilor: Conform Art. 102 (24) din Codul Rutier, nerespectarea regulilor privind remorcarea vehiculelor constituie contravenție și se sancționează cu amenzi între 1.485 și 3.300 lei.

În România, legea nu interzice circulația vehiculelor echipate cu un cârlig de remorcare neutilizat.

Însă, în alte țări europene, există reglementări care pot interzice acest lucru sau pot impune ca cârligul să nu ascundă numărul de înmatriculare.

Problema principală este că un cârlig de remorcare montat poate cauza daune considerabile în cazul unui impact din spate, afectând componente esențiale ale vehiculului lovit.

Este esențial pentru șoferi să cunoască și să respecte regulile privind tractarea remorcilor și rulotelor.

Absolut interzis! De ce categorie de permis ai nevoie pentru așa ceva

Sursa: Capital.ro

Puteți comenta acest articol pe pagina de Facebook, AICI

PIZZERIA SAPORI 555 222
570 X 90 CAPRA 3