New Profesional Consult 930 x 122

constantin zichil

BĂTAIE DE JOC! MARE SFIDARE LA SPEP

Bătaie de joc! Mare sfidare la SPEP. Au trecut luni de zile de când ePitești.ro a înaintat Serviciului Public pentru Exploatarea Patrimoniului Municipiului Pitești (SPEP) o adresă în baza legii 544/2001 privind liberul accces la informațiile de interes public.

Citiți și: Meci decisiv la Pitești Arena! Nu rata!

Concret, am cerut, așa cum a fost cazul și cu alte instituții publice din Pitești, să ni se comunice care sunt publicațiile cu care Serviciul a încheiat contracte de publicitate și, bineînțeles, sumele acordate pentru promovarea în presă. Nu am primit niciun răspuns. SPEP-ul a încălcat legea 544 privind liberul acces la informațiile de interes public. Amănunte despre subiect, AICI. Pentru a fi foarte bine înțeleși: fiind vorba despre bani publici, este normal ca fiecare cetățean să știe unde se duc anumite sume.

Pe data de 11 septembrie 2018 am înaintat, pentru a doua oară, o cerere la instituția condusă de Constantin Zichil (click pe imagine pentru mărire):

Citiți și: Exclusiv. Terenul blestemat: O poveste de groază cum nu mai există în Pitești

Am sperat că, de această dată, vom primi un răspuns concret, complex, precis la solicitarea pe care am formulat-o cât se poate de LEGAL!

SPEP-ul lui Zichil a răspuns, așa cum prevede legea, în termen de 10 zile. Ce a răspuns? Care sunt publicațiile respective, câți bani PUBLICI se dau pentru promovare, cu alte cuvinte, cât plătesc piteștenii pentru ca activitatea inexistentă a unei instituții să fie promovată? Sub nicio formă! Constantin Zichil ne comunică să… accesăm platformele SEAP, respectiv SICAP (click pe imagine pentru mărire):

Zichil aruncă un răspuns în care nu spune nimic. Pentru a intra pe platformele menționate anterior, ca să afli sumele de bani pe care SPEP-ul le-a acordat trebuie să ai numele firmelor cu care sunt încheiate contractele. Zichil știe asta. Din punct de vedere legal, directorul SPEP și-a făcut datoria, răspunzându-ne. Să formulezi, însă, un astfel de răspuns, trebuie să fi cel puțin ticălos. Ori să-ți bați joc de opinia publică, de piteșteni, celor cărora le erau destinate, până la urmă, informațiile pe care publicația noastră le-a solicitat.

De ce ascunde atât de mult Constantin Zichil o informație de interes public? De ce nu precizează sumele pe care le alocă publicității? De ce este nevoie ca SPEP-ul, serviciu subordonat Primăriei lui Cornel Ionică, să se promoveze, ce are de promovat? Sau poate se promovează, prin intermediul Serviciului, alte activități, care nu au legătură cu patrimoniul municipiul Pitești… Sunt simple întrebări care apar atunci când o instituție publică evită să ofere răspunsuri clare. Constantin Zichil se învârte după coadă!

L-am contactat telefonic pe Zichil. Ne-am exprimat nemulțumirea cu privire la răspunsurile incomplete pe care le-am primit. Directorul Serviciului ne-a asigurat că o să găsim pe SEAP și SICAP informațiile cerute.

Constantin Zichil, vi le-am cerut dumneavoastră, în calitate de reprezentant al unei instituții publice, vi le-am cerut dumneavoastră, care sunteți o persoană plătită din bani (mulți!) publici! Știm foarte bine ce putem găsi pe platformele respective. Și tocmai pentru că sumele găsite pe SEAP și SICAP, sume pe care le-ați dat anumitor publicații, sunt cel puțin dubioase, vă cerem insistent o informare oficială.

Tot telefonic l-am contactat și pe primarul Cornel Ionică. Am vrut să aflăm, punctual, ce părere are despre modul în care răspunde un sobordonat al municipalității. ”Mă întrebați chestiuni care nu țin neapărat de mine. Dumnealui este responsabil și este ordonator terțiar de credite și are instituții care îl controlează, Curtea de Conturi, ș.a.m.d. și deciziile îi aparțin.

Am sute de salariați cu responsabilități definite în organigramă în mod legal și de care răspund în fiecare zi, ca activități, contracte, proiecte. Oricare este verificat, nu de mine, pentru că instituțiile statului, ANAF-ul, Curtea de Conturi fac verificări pe legalitate, pe cheltuieli, pe orice, și lucrurile sunt clare din punct de vedere legal.”, ne-a declarat primarul.

Pentru a treia oară, astăzi ePitești va trimite SPEP-ului încă o cerere în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Pentru că piteștenii au dreptul să știe unde se duc banii lor.

Va veni momentul în care aceste informații vor fi făcute publice. Constantin Cornel Ionică, nu-i așa că ”minciuna are picioare scurte”? Va urma.

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90