- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 8-10-2017, ora 14:50
- Administrativ
CEA MAI BUNĂ ZACUSCĂ. SECRETELE GOSPODINELOR, DEZVĂLUITE
Cea mai bună zacuscă. Secretele gospodinelor, dezvăluite. Ieri, 7 octombrie, doamnele de la Asociația Pensionarilor „Viață Lungă” s-au întrecut la Centrul Cultural Mioveni în preparate culinare care de care mai apetisante, în cadrul concursului ”Recolta de Toamnă”.
Citiți și: Șofer turmentat pe Bulevard! Pericol în Argeș!Au fost degustate mai multe tipuri de zacuscă, dulceţuri şi murături delicioase, iar juriul a avut o misiune foarte dificilă în alegerea celui mai bun preparat.
Premiul I pentru cea mai bună zacuscă a fost acordat doamnei Maria Ștefan, pentru zacusca cu vinete, care avea un gust delicios. Gospodina a mărturisit că prepară acest tip de zacuscă de foarte multă vreme, iar rețeta este următoarea: 3 kg de vinete potrivite, cu coaja neagră şi lucioasă, 2 kg de ardei capia sau gogoşari, 1 kg de ceapă albă, 1 litru de bulion de roşii cu consistenţă normală, 500 de ml de ulei, 3-4 foi de dafin, 1 linguriţă de sare, 1 linguriţă de piper boabe sau măcinat.
Citiți și: Șansă pentru carieră la Spitalul Penitenciar Mioveni”Vinetele se coc, ar fi de preferat, pe plita de la sobă. După ce sunt coapte, se iau de pe foc, se pun într-o cratiţă unde se presară sare peste ele. Se lasă aşa, undeva la 10 minute, după care se curăţă, se lasă la scurs şi se toacă. În funcţie de preferinţele fiecăruia, ardeii pot fi copţi sau cruzi. Dacă sunt copţi, se curăţă, se lasă la scurs şi se toacă, iar dacă alegem să fie cruzi, se curăţă de cotor şi se toacă prin maşina de tocat. Şi pentru ceapă avem două variante. Fie o curăţăm şi o dăm prin maşina de tocat, fie o curăţăm de foi, şi o punem la fiert după care o tocăm. Uleiul se pune la încins în tigaie. Se adaugă ceapa şi pe urmă ardeii. Se lasă să fiarbă până ce uleiul iese la suprafaţă, după care se adaugă vinetele. Odată adăugate vinetele, compoziţia se lasă pe foc aproximativ o oră. Cu o jumătate de oră înainte să fie gata, se adaugă sucul sau pasta de roşii. La final se pun foi de dafin, sare şi piper”, a declarat câștigătoarea.
Pe al doilea loc s-a aflat un preparat tot de vinete și ardei, pregătit de către doamna Angela Enache, iar pe poziția a treia s-a clasat doamna Elena Borș, cu clasica zacuscă de vinete.
La concursul pentru cele mai bune dulceţuri, competiţia a fost acerbă, din acest motiv juriul având o misiune extrem de grea.
Primul loc a fost obținut de doamna Flori Caftaliu, care a preparat o delicioasă dulceaţă de gogonele.
Iată și rețeta: 1 kg gogonele (roşii necoapte, verzi), 400 g zahăr, 2-3 feliuţe de ghimbir (opţional).
”Se spală bine gogonelele şi se curăţă de partea unde a fost codiţa. Se taie felii şi se pun într-o oală la foc mic, amestecând constant până ce încep să lase lichid. Apoi se lasă să fiarbă aproximativ jumătate de oră, până se înmoaie bine. Se adaugă zahărul şi ghimbirul şi se mai fierbe până când siropul începe să se lege (aproximativ 15 minute). Dulceața se pune în borcane sterilizate, închise ermetic.”, a declarat câștigătoarea.
Pe locul al doilea s-a aflat Angela Enache, cu o minunată dulceaţă de vişine, iar pe locul al treilea s-a poziționat o delicioasă dulceață din vișine negre ce a fost pregătită de doamna Lămâița Văduva.
La concursul pentru cele mai bune murături, cele mai gustoase s-au dovedit cele preparate de Lămâița Văduva, care a cucerit juriul cu gogoșarii în oțet.
Reţeta este următoarea: Ingrediente: 8 kilograme de gogoşari, 8 litri de apă, 8 linguri de zahăr, 8 linguri de sare, un litru de oţet, 3-4 foi de dafin, 50 de grame de piper boabe, o jumătate de kilogram de hrean, o conopidă, o ţelină, o rămurică plus câteva frunze de vişin.
”Gogoşarii se curăţă şi se taie în patru. Ţelina se curăţă, se spală şi se taie rondele. Conopida se desface în bucăţi şi se spală bine. Hreanul se curăţă şi se taie în felii de mărimea unui deget.
Se pun în borcane toate ingredientele menţionate mai sus, indiferent de ordine. O variantă ar fi ca mai întâi să se pună frunzele de vişin şi de ţelină, apoi conopida, ţelina feliată, gogoşarii, iar la final hreanul.
Apoi, se prepară o saramură din oţet, apă, zahăr, sare, piper, foi de dafin. Compoziţia se pune la fiert, iar când este aproape de punctul de a clocoti, se ia de pe foc. Se toarnă saramura fierbinte în borcane, apoi se lasă până se răceşte saramura. După care, se închid bine borcanele sau se acoperă cu celofan. Gogoşarii în oţet se depozitează în cămară sau în dulapuri ferite de lumină şi de căldură.”, a declarat concurenta.
Pe locul al doilea s-a clasat doamna Maria Stan cu o rețetă de gogoșari în oțet, iar pe locul al treilea a fost doamna Augustina Ciobanu, care a preparat castraveciori în oțet.
Pentru eforturile depuse, spre deliciul juriului şi al publicului degustător amator, gospodinele au fost răsplătite cu diplome şi ustensile de bucătărie, ca să aibă şi la anul în ce să prepare delicioasele conserve pentru iarnă.